today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΗΑΕ: Ουρές έξω από τα νοσοκομεία από ανθρώπους που θέλουν να εξεταστούν

Μια μεγάλη ουρά έξω από το τμήμα επειγόντων , σε νοσοκομείο του Άμπου Ντάμπι, εκτείνεται κατά μήκος του δρόμου καθώς εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως χαμηλόμισθοι μετανάστες εργάτες, περιμένουν υπομονετικά, τηρώντας απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον, για να εξεταστούν για τον νέο κορονοϊό.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εντείνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού που έχει μολύνει τουλάχιστον 7.755 ανθρώπους και σκότωσε 46 μεταξύ αυτών. Ο στόχος είναι να εξεταστούν όλοι οι πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι, όπως ανέφερε την Δευτέρα το υπουργείο Υγείας.

Επί του παρόντος, περισσότεροι από 800 άνθρωποι εξετάζονται καθημερινά σε μια μεγάλη σκηνή που έχει στηθεί στο νοσοκομείο Κλίβελαντ Κλίνικ Άμπου Ντάμπι. Εκεί υπάρχει η δυνατότητα να διενεργούνται έως και 1.000 τεστ ημερησίως. Η σκηνή επεκτάθηκε πρόσφατα, όταν το νοσοκομείο διαπίστωσε ότι η ζήτηση για τεστ αυξήθηκε.

«Οι αριθμοί είναι τρελοί», είπε ο Χιούγκο Αρσένιο, ένας νοσηλευτής, φορώντας μάσκα, προσωπίδα και προστατευτική στολή.

Η εξέταση γίνεται δωρεάν στα ΗΑΕ εφόσον ο εξεταζόμενος έχει εμφανίσει κάποια συμπτώματα, αν έχει ταξιδιωτικό ιστορικό ή αν ήλθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της Covid-19. Διαφορετικά, κοστίζει περί τα 370 ντιρχάμ (100 δολάρια).

Σε ορισμένες πυκνοκατοικημένες περιοχές, η εξέταση είναι δωρεάν για όλους.

Έξω από το νοσοκομείο, η θερμοκρασία ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου και οι φύλακες μοιράζουν νερό στους ανθρώπους που περιμένουν.

Μέσα, οι γιατροί κάνουν τα τεστ, λαμβάνοντας δείγμα από τον λαιμό και τα ρουθούνια. «Η δειγματοληψία στη μύτη είναι κάπως παράξενη. Σαν να βούτηξες με το κεφάλι σε μια πισίνα και μπήκε νερό στα ρουθούνια σου», είπε ο Χέμπερτ Μπέισλι, ένας 56χρονος Αμερικανός που ζει στο Άμπου Ντάμπι. Ο Μπέισλι αποφάσισε να εξεταστεί επειδή ένας συνάδελφός του στην αεροπορική βάση που εργάζεται βρέθηκε θετικός. Ο ίδιος πάντως δεν ήλθε σε επαφή μαζί του και δεν έχει συμπτώματα.

Τα ΗΑΕ, μια χώρα με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα για να σταματήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, όπως για παράδειγμα απαγόρευση της κυκλοφορίας, η διάρκεια της οποίας ποικίλλει ανάλογα με το καθένα από τα επτά εμιράτα. Οι γιατροί εκτιμούν ότι η κατακόρυφη αύξηση των νέων κρουσμάτων αυτόν τον μήνα συνδέεται με τη διάδοση στις πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου ζουν χαμηλόμισθοι εργάτες. Και άλλες χώρες του Κόλπου έχουν διαπιστώσει αύξηση των κρουσμάτων στις κοινότητες των οικονομικών μεταναστών.

Καθώς στα ΗΑΕ ζουν άνθρωποι 200 διαφορετικών εθνικοτήτων, το νοσοκομείο του Άμπου Ντάμπι έχει προσλάβει διερμηνείς, οι οποίοι εργάζονται μέσα στην εργαστηριακή σκηνή. Αλλά και αυτοί δεν είναι πάντα διαθέσιμοι, λόγω του μεγάλου αριθμού των εξεταζόμενων.

Στο Κλίβελαντ Κλίνικ Άμπου Ντάμπι έχουν νοσηλευτεί περισσότεροι από 100 ασθενείς με Covid-19 αφότου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στα ΗΑΕ, στα τέλη Ιανουαρίου. Επρόκειτο για τέσσερις τουρίστες από την Κίνα που βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2.

«Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι πραγματικά … το πόσο μεταδοτικός είναι. Ποτέ δεν ξαναείδα κάτι τέτοιο στην καριέρα μου», είπε μια νοσηλεύτρια, η Νάντια Αμρικάνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ