today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Τα τρία μεγάλα στοιχήματα του Κ.Μητσοτάκη

Τρία μεγάλα στοιχήματα καλείται να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την απενεργοποίηση της υγειονομικής «βόμβας» του covid 19.
Το «κλειστόν λόγω κορωνοιού», θα αποτελεί παρελθόν, ύστερα από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και η χώρα θα αναζητεί το νέο βηματισμό της, επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα.

Του Κώστα Πασίση

Ο Πρωθυπουργός άκουσε τους ειδικούς και βρέθηκε πιο μπροστά από άλλες χώρες της Ευρώπης. Την πρώτη μεγάλη μάχη, που ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής την κέρδισε, χωρίς πολλές απώλειες.
Η καμπύλη μετάδοσης του ιού έχει πτωτική πορεία, επιβεβαιώνοντας την ορθότητα της στρατηγικής που ακολούθησε η χώρα.

Αυτή όμως ήταν η πρώτη φάση του κυβερνητικού σχεδίου. Η δεύτερη χαρακτηρίζεται εξίσου δύσκολη και επίπονη υπόθεση. Και σε αυτή την περίπτωση τον πρώτο λόγο και ενδεχομένως και τον τελευταίο θα έχουν οι ειδικοί.

Ο «στρατηγός» αυτής της μάχης, Σωτήρης Τσιόδρας στις τελευταίες ενημερώσεις του, προϊδέασε τον κόσμο για τον τρόπο που θα γίνει η άρση των περιορισμών. «Προσεκτικά, σταδιακά, ελεγχόμενα», ήταν οι τρεις λέξεις- κλειδιά που χρησιμοποίησε για να δώσει το στίγμα των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Μαξίμου.

Η επιστροφή στη κανονικότητα δεν αναμένεται να είναι ένας υγιεινός …περίπατος. Η επικίνδυνη λοίμωξη μπορεί να κρύβει … παγίδες που σχετίζονται με τη συμπεριφορά της τους καλοκαιρινούς μήνες και το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Ειδικοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να επανέλθει, οπότε η κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη, με δεδομένο ότι ακόμη δεν υπάρχει αποτελεσματικό φάρμακο και το εμβόλιο -πιθανότατα- αργεί ακόμη.

Το δεύτερο και μεγαλύτερο στοίχημα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του παραδέχθηκε πως το 2020 η ύφεση θα είναι μεγάλη. Ωστόσο εξέφρασε την σιγουριά του ότι το 2021 θ είναι έτος ανάκαμψης για την οικονομία.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία της και ερμηνεύουν ως ψήφο εμπιστοσύνης το γεγονός ότι η χώρα κατάφερε με την έκδοση του επταετούς ομολόγου να δανειστεί με μισό επιτόκιο από ό,τι είχε δανειστεί το 2018. Ενώ στις συσκέψεις τους εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι ότι η Ελλάδα τους τελευταίους εννέα μήνες έκανε τεράστια μεταρρυθμιστικά βήματα τα οποία αναμένεται να δώσουν την απαραίτητη ισχύ για να λειτουργήσει εκ νέου η «ατμομηχανή» της οικονομίας.
Επιπλέον θα αξιοποιηθούν και τα κονδύλια που απελευθερώθηκαν από το …πουγκί της Ευρώπης, για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά. Ενώ για άλλη μια φορά, πολλά θα κριθούν και από τις επενδύσεις, που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Το τρίτο στοίχημα είναι η οικοδόμηση ενός σύγχρονου και ισχυρού κράτους, με οδηγό τις πολλές εμπειρίες και τα εργαλεία που απέκτησε η χώρα κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης του κορωνοιού.

Παρά τα εγγενή προβλήματα, το σύστημα Υγείας θωρακίστηκε περαιτέρω, το κράτος έκανε άλματα εκσυγχρονισμού στο επίπεδο βελτίωσης της καθημερινότητάς των πολιτών. Και κρατικές υπηρεσίες με ατελείωτη χαρτούρα και μπόλικη ταλαιπωρία για τον κοσμο ψηφιοποιήθηκαν.

Όλα αυτά – σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη πάνω στην οποία θα στηριχτεί η χώρα για να κάνει μια νέα αρχή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ