today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Μαυροβούνιο: Πάνω από 900 συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων

Περισσότερες από 900 συλλήψεις για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για τη μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού στο Μαυροβούνιο, έχουν γίνει από τις 17 Μαρτίου. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στο Μαυροβούνιο ανήλθε σε 288 και των θυμάτων σε τέσσερα. Σαράντα έξι άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό, έχουν αναρρώσει.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου χαιρέτισε την απόφαση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να μην τελέσει τις θρησκευτικές λειτουργίες για το Πάσχα, λαμβάνοντας υπόψη την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων. Τα μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των δημόσιων συγκεντρώσεων, ενώ οι θρησκευτικές τελετές μπορούν να διεξαχθούν μόνο χωρίς την παρουσία πιστών.

Στο Μαυροβούνιο, οι Ορθόδοξοι αποτελούν την πλειονότητα των περίπου 650.000 κατοίκων και οι Αρχές έχουν, ήδη, από τις 22 Μαρτίου απαγορεύσει την παρουσία πιστών στις εκκλησίες στη διάρκεια των λειτουργιών. Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος και ιερείς που παραβίασαν την απαγόρευση συνελήφθησαν στις 12 Απριλίου. Σε ανακοίνωση του γραφείου του μητροπολίτη τονίζεται ότι «ορισμένες κυβερνητικές δομές εκμεταλλεύονται τα περιοριστικά μέτρα υγείας» και προστίθεται ότι «μόλις η κατάσταση (σε σχέση με την κρίση του κορονοϊού) επανέλθει στο φυσιολογικό θα ξαναρχίσουν οι διαδηλώσεις».

Οι διαμαρτυρίες, που πραγματοποιούνταν από τα τέλη του 2019, με δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές δύο φορές την εβδομάδα, στρέφονταν κατά του νόμου περί θρησκευτικών κοινοτήτων. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει πως το κράτος του Μαυροβουνίου θέλει μ’ αυτόν τον τρόπο να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία της, κάτι που η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αρνείται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ