today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Γιατί οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε επαγρύπνηση σε Έβρο και Αιγαίο

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε Έβρο και Αιγαίο, με στόχο να αποτρέψουν κάποια νέα τουρκική πρόκληση. Ένα ενδεχόμενο που το υπουργείο Άμυνας δεν αποκλείει, καθώς οι γείτονες αρέσκονται σε τέτοιου τύπου κινήσεις τις εορταστικές ημέρες, όπως έχουν δείξει στο παρελθόν.

Του Κώστα Πασίση

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό και ότι το Υπουργείο αξιολογεί και επεξεργάζεται όλες τις σχετικές πληροφορίες». Επεσήμανε επίσης ότι «η Τουρκία όποτε αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα προσπαθεί να εξάγει την κρίση της στο εξωτερικό και δη στην Ελλάδα».
Στα βόρεια σύνορα της χώρας ο συναγερμός παραμένει σε ισχύ, καθώς ενεργή είναι και η απειλή Ερντογάν για επαναφορά των μεταναστευτικών ορδών στον Έβρο, μόλις απενεργοποιηθεί η υγειονομική βόμβα του κορωνοιού.
Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει δείξει τη διάθεση της να επιμείνει στην επιθετική πολιτική της και στη δημιουργία ενός κλίματος αβεβαιότητας στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα μας.
Μόλις χθες το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες από drones του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός», που πλέει στην ανατολική Μεσόγειο συνοδευόμενο από πολεμικό πλοίο.

Για όλους αυτούς του λόγους η Ελλάδα θωρακίζει ακόμη περισσότερο το φράκτη στο Έβρο, ενώ πολεμικά πλοία έχουν σταλεί στο Αιγαίο για να ενισχύσουν το έργο των λιμενικών δυνάμεων που περιπολούν, με στόχο να αποτρέψουν την είσοδο παράνομων μεταναστών. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Άμυνας.
Ειδικά αυτή την περίοδο που κυκλοφορούν φήμες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ενδεχομένως να σχεδιάζει να στείλει και κάποιο πλοιάριο, με νοσούντες από covid 19 στη νησιωτική Ελλάδα.

Ένα ενδεχόμενο στο οποίο έχει αναφερθεί και ο βουλευτής της ΝΔ Αγγελος Συρίγος. «Εκείνο που μας ανησυχεί σφόδρα είναι μη τυχόν στείλουν επίτηδες άτομα που είναι φορείς του κορωνοϊού για να μεταφέρουν τον ιό σε κάποιο από τους καταυλισμούς στα νησιά του Αιγαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος, μιλώντας προ ημερών στην τηλεόραση του Alpha. Για το ενδεχόμενο ενός τέτοιου υβριδικού πολέμου, πάντως, ο κ. Παναγιωτοπουλος είπε ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί να υπάρχει οργανωμένο τέτοιο σχέδιο από πλευράς Τουρκίας.

Ενώ, αίσθηση προκάλεσε και η επισήμανση του βουλευτή της ΝΔ ότι «η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάζεται για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία».

Στο ίδιο μήκος κινείται και ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας Ιωάννης Μάζης ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μέσα στο Πάσχα ο Ερντογάν να κάνει νέα «κίνηση» κατά της Ελλάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ