Κλειστές θα παραμείνουν για το Πάσχα οι εκκλησίες σε Σερβία και Σκόπια

184

Η Σερβία και τα Σκόπια, δύο χώρες που η πλειονότητα των κατοίκων τους είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί, ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Πάσχα αυτό το σαββατοκύριακο με κλειστές τις εκκλησίες εξαιτίας της εξαιρετικά εκτεταμένης απαγόρευσης της κυκλοφορίας που προβλέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ερχόμενη Τρίτη στο πλαίσιο της μάχης κατά του κορωνοϊού.

Η σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ζήτησε να αρθεί την Κυριακή η απαγόρευση της κυκλοφορίας ώστε να επιτραπεί στους πιστούς να παρευρεθούν στις πασχαλινές λειτουργίες. Όμως ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοινώνοντας την απόφασή του χθες, Τρίτη, το βράδυ από την κρατική τηλεόραση (RTS), δεν του απάντησε άμεσα.

«Θα παρακαλέσω γονατιστός τον πατριάρχη να επανεξετάσει αυτό το αίτημα (…) όμως βεβαίως δεν θα συλλάβουμε ιερείς», δήλωσε διευκρινίζοντας ότι υποστηρίζει την άποψη των ιατρών που πρότειναν αυτή την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στα Σκόπια, η Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε τους πιστούς που θα ήθελαν να πάνε στους ναούς, να σεβαστούν τις οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση και να μην φιλάνε τα εικονίσματα.

Η Σερβία και τα Σκόπια έχουν ανακοινώσει πως αποφάσισαν να παρατείνουν την απαγόρευση κυκλοφορίας που βρίσκεται ήδη σε ισχύ και να την εφαρμόσουν από το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής (στις 17:00 ώρα Ελλάδας στα Σκόπια και στις 18:00 ώρα Ελλάδας στη Σερβία) μέχρι τις 06:00 το πρωί της Τρίτης του Πάσχα.

Πρόκειται για τα πιο αυστηρά μέτρα που έχουν αποφασισθεί από τις δύο χώρες από την αρχή της πανδημίας Covid-19.

Στις δύο χώρες ισχύει ήδη απαγόρευση της κυκλοφορίας τις καθημερινές από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) στα Σκόπια και τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) στη Σερβία μέχρι την επομένη στις 06:00. Τα σαββατοκύριακα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή από την Παρασκευή στις 17:00 στα Σκόπια και στις 18:00 στη Σερβία μέχρι τη Δευτέρα το πρωί στις 06:00.

Η πλειονότητα των 7,1 εκατομμυρίων κατοίκων της Σερβίας είναι Ορθόδοξοι χριστιανοί. Από την αρχή της επιδημίας, 4.465 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και 94 έχουν αποβιώσει.

Στα Σκόπια , 908 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και 44 έχουν αποβιώσει.

Στο Μαυροβούνιο, όπου οι Ορθόδοξοι αποτελούν επίσης την πλειονότητα των περίπου 650.000 κατοίκων, οι αρχές έχουν ήδη από τις 22 Μαρτίου απαγορεύσει την παρουσία πιστών στις εκκλησίες στη διάρκεια των λειτουργιών.

Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος και ιερείς που παραβίασαν την απαγόρευση συνελήφθησαν στις 12 Απριλίου.