Ιαπωνία: Έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν σπίτια τους

129
ΑΠΕ

Η Ιαπωνία κάλεσε σήμερα τους πολίτες της να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν ότι μπορεί να χαθούν έως και 400.000 ζωές λόγω του κορωνοϊού εάν δεν υπάρξουν άμεσα ενέργειες.

Η Ιαπωνία, που διενεργεί τεστ μόνο σε ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα του κορωνοϊού, έχει μέχρι στιγμής καταγράψει πάνω από 9.000 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών που προσβλήθηκαν από τον ιό σε κρουαζιερόπλοιο, με σχεδόν 200 θανάτους.

Ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν πρόβλεψη του υπουργείου Υγείας, η οποία δεν έχει κοινοποιηθεί και η οποία ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάσει το επίπεδο των 400.000 εάν δεν ληφθούν μέτρα ελέγχου της επιδημίας. Αναφέρεται επίσης η εκτίμηση ότι έως 850.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν αναπνευστήρα.

Η Ιαπωνία καταγράφει αύξηση στον ρυθμό εμφάνισης των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα στο Τόκιο. Η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις συνθήκες αυτές κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και έξι ακόμα περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Οσάκα, και θέτοντας ως στόχο τη μείωση των κοινωνικών επαφών κατά 70%.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την έκκληση προς τους πολίτες να απομονωθούν στα σπίτια τους και προς τις επιχειρήσεις να κλείσουν, αν και δεν προβλέπονται πρόστιμα ή κυρώσεις για τη μη συμμόρφωσή τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα κάλεσε τους πολίτες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν την κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο της.

Η ιαπωνική πρωτεύουσα ανακοίνωσε σήμερα 127 νέα κρούσματα, με τουλάχιστον 327 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το δίκτυο Kyodo.