today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Επιπλέον τεχνολογικός εξοπλισμός στα σχολεία μέσω δωρεών

Εκτός του εξοπλισμού που έχει ήδη διοχετευθεί στα σχολεία από το υπουργείο Παιδείας και του πρόσθετου που δρομολογείται μέσω ΕΣΠΑ, ανακοινώθηκε ότι και ιδιωτικός τομέας συμπράττει στην ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Σε πρώτη φάση, η δωρεά προς το υπουργείο υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 9.000 συσκευές tablet, τα οποία θα διατεθούν σε περισσότερα από 2.500 σχολεία (γυμνάσια και λύκεια), αριθμός που καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας.

«Ο τεχνολογικός εξοπλισμός είναι ήδη καθ’ οδόν για τα σχολεία προκειμένου να διατεθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που τον έχουν ανάγκη κατά την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στη βάση των οδηγιών του υπουργείου», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, ευχαριστώντας τους δωρητές, «που τις δύσκολες αυτές στιγμές στηρίζουν έμπρακτα την παιδεία».

«Χτίζουμε βήμα-βήμα τα σχολεία που μας αξίζουν, αξιοποιούμε το κεκτημένο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και δημιουργούμε τις συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών μας», τόνισαν.

Από το υπουργείο σημειώνεται ότι ο εξοπλισμός που θα διατεθεί στα σχολεία θα συνιστά περιουσία του και θα διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αλλά και, πιο μακροπρόθεσμα, για να συμβάλει στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών. Προτεραιότητα θα δοθεί στη στήριξη οικογενειών με κριτήρια το χαμηλό εισόδημα, την ανεργία γονέων/κηδεμόνων, τις μονογονεϊκές, τρίτεκνες, πολύτεκνες ή ορφανικές οικογένειες, τις ειδικές δυσκολίες μάθησης ή τις εξαιρετικές επιδόσεις μαθητών.

Ο ακριβής αριθμός των συσκευών ανά σχολείο καθορίζεται με βάση το ύψος των δωρεών, το μαθητικό πληθυσμό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ευχαρίστησε θερμά τους δωρητές, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (μέσω της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού “ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ”) και το Ίδρυμα Ευγενίδου, καθώς και τον Όμιλο Εταιριών ΤΕΧΑΝ-ENVIPCO, το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης-Ανταποδοτική Ανακύκλωση, την EΥ Ελλάδος, την Coca-Cola Τρία Έψιλον και τους ανώνυμους ιδιώτες δωρητές. Θα ακολουθήσουν, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, «και άλλες σημαντικές δωρεές» που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και με τις οποίες το υπουργείο στοχεύει να ενισχύσει τον εξοπλισμό του συνόλου των γυμνασίων και λυκείων της επικράτειας.

Πάντως, από το υπουργείο καταβάλλονται προσπάθειες, ούτως ώστε η ενίσχυση των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων καθώς και περαιτέρω ενίσχυση των γυμνασίων και λυκείων να ακολουθήσει και μέσω κονδυλίων ΕΣΠΑ, επιπλέον τυχόν νέων δωρεών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ