today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Μη χάνεις την προπόνησή σου

Του Νίκου Αρμένη

Μπορεί ο καιρός να “γλύκανε” και να “μύρισε” πια για τα καλά άνοιξη όμως πριν από μόλις λίγες ημέρες το …σκηνικό ήταν καθαρά χειμωνιάτικο.

Νομίζω την περασμένη Τρίτη ήταν που έκανα την πρωϊνή μου προπόνηση με ψιλόβροχο και κρύο.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Όπως κάθε μέρα, ο ήχος από το ξυπνητήρι μου άνοιξε τα μάτια και με …βαριά καρδιά εγκατέλειψα τα ζεστά μου σκεπάσματα.

Από το παράθυρο είδα ένα μουντό τοπίο. Πυκνή συννεφιά και γκρίζο.

Ο δρόμος φαινόταν βρεγμένος παρότι εκείνη ακριβώς την ώρα δεν έβρεχε.

Είδα στο κινητό ότι η θερμοκρασία ήταν γύρω στους 8 βαθμούς κελσίου. Έφαγα γρήγορα δυο φρυγανιές με μέλι και έβαλα τα αθλητικά μου ρούχα χωρίς να υπολογίζω το κρύο.

Έχω ξανατρέξει άπειρες φορές με τέτοια θερμοκρασία με ελαφρά ρούχα και επειδή “ζεσταίνομαι” γρήγορα, δεν μασάω.

Έτσι δεν διέκρινα τα “δόντια” του καιρού της συγκεκριμένης ημέρας.

Σορτσάκι λοιπόν και κοντομάνικο τεχνικό t-shirt. Την ταυτότητά μου στο τσαντάκι μέσης, μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033 λόγω καραντίνας και πάμε..

Αμ δε..

Μόλις ξεμύτισα από την εξώπορτα, ήταν σαν να μπήκα σε ψυγείο. Ένοιωσα τον κρύο αέρα παντού στο σώμα μου μαζί με κάποιες πρώτες ψιχάλες στο πρόσωπο.

Μεταβολή. Μπαίνω πάλι στο σπίτι και ξεκινά ένας, βασικά αστείος, εσωτερικός διάλογος.

Πήγαινε πάλι για ύπνο. Σιγά μην κοιμηθείς τώρα ξανά. Μα να πάει η προπόνηση χαμένη; Σιγά το πράγμα.. ας χαθεί, δεν είσαι σε προετοιμασία για αγώνα. Ναι, αλλά αν ήσουν δεν θα το σκεφτόσουν, θα έτρεχες. Και μετά, αν κάνεις τόσο εύκολα “κοπάνες” από την προπόνηση, πώς θα διατηρηθείς σε μια καλή φυσική κατάσταση για να μπεις ξανά σε φουλ πρόγραμμα όταν τελειώσουμε με τον κορονοϊό και την καραντίνα; Ρε μη με ζαλίζεις άλλο, αφού στο τέλος θα τρέξεις.

Σε τρία λεπτά ήμουν πάλι έξω φορώντας κατάλληλα ρούχα, αθλητικό μακρύ κολάν, μακρυμάνικο χοντρό μπλουζάκι και τα αγαπημένα μου Glideride της Asics. Σαφώς καλύτερα…!

Start στο GPS και πάμε για μερικά χλμ μέσα στο κρύο και το ψιλόβροχο που σύντομα έγινε βροχή.

Όταν πάτησα Stop είχα κάνει 11 χλμ.. Ήταν μερικά από τα πιο ευχάριστα χλμ που έχω τρέξει στη ζωή μου! Πολύ γρήγορα βρήκα ένα πολύ καλό τέμπο για το τρέξιμό μου, δεν αισθάνθηκα ποτέ δυσφορία, το κρύο και η βροχή έκαναν τελικά την προπόνησή μου απολαυστική και το podcast στο www.pod.gr με μία συνέντευξη του Νίκου Πορτοκάλογλου στον Παύλο Τσίμα που διάλεξα να ακούσω αντί για μουσική, απορρόφησε τις σκέψεις μου και ούτε που κατάλαβα για πότε πέρασε μια ολόκληρη ώρα!

Πόσο δίκιο έχει ο Eliud Kipchoge* ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο αμερικανικό ανδρικό περιοδικό GQ δήλωσε: “Όταν βλέπεις μαραθωνοδρόμους να προπονούνται και βλέπεις τα αποτελέσματα, δεν γνωρίζεις τί εμπεριέχεται μέσα σε αυτά. Πολλά πράγματα συμβαίνουν στα παρασκήνια. Μην χάνεις την προπόνησή σου, ούτε το πρωί ούτε το βράδυ, γιατί το σώμα μετράει”.

*Eliud Kipchoge: Κενυάτης Δρομέας Μεγάλων Αποστάσεων, Ολυμπιονίκης, Κάτοχος Παγκοσμίου Ρεκόρ Μαραθωνίου Δρόμου (2:01:39) και ο πρώτος αθλητής στην ιστορία της ανθρωπότητας που τερμάτισε την απόσταση του Μαραθωνίου Δρόμου με επίδοση κάτω από 2 ώρες (1:59:40).

*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος-πολιτικός συντάκτης και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται στο ΑΠΕ και το MEGA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ