today-is-a-good-day
19 C
Athens

Α.Χαρίτσης: Άμεσα μέτρα για να μην έχουμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων

«Η κρίση του κορωνοϊού θα έχει βαριές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, και ειδικά στην ελληνική, που είναι ακόμη εύθραυστη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/σ Real. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά μέτρα τώρα, για την ενίσχυση της οικονομίας, καθώς «αν περιμένουμε να δούμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων για να διορθώσουμε την κατάσταση, θα είναι καταστροφικό».

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι τα δείγματα από την πορεία της ελληνικής οικονομίας «είναι ήδη ανησυχητικά» και πως «δεν μπορούμε να πορευτούμε με τη λογική του “βλέποντας και κάνοντας” που ακολουθεί η κυβέρνηση». Επισήμανε το σχέδιο «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη της οικονομίας και σχολίασε ότι «αναμφίβολα πρέπει να κρατηθούν εφεδρείες», εξηγώντας ότι «γι’ αυτό και προτείνουμε, ξεκινώντας από τώρα, να δαπανηθούν 26 δισ. από τα 50 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ελληνική οικονομία». «Πόροι που προέρχονται από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς», είπε, «οι κυρίαρχες δυνάμεις στον πυρήνα της Ευρωζώνης, η Γερμανία και η Ολλανδία, λειτουργούν με τη λογική “business as usual”, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κρίση, βαθύτερη από αυτή του 2009» και τόνισε ότι «περιμένουμε και πιο γενναία μέτρα από την Ευρώπη». Υποστήριξε ότι είναι ελάχιστα όσα δίνονται, καθώς, ενώ η ΕΚΤ μιλά για απαιτήσεις 1,5 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ανακοινώνονται μέτρα ύψους 540 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/3 «και μάλιστα με τη μορφή δανεισμού και όχι με απευθείας ενίσχυση των κρατών-μελών».

«Η Ευρώπη είναι πίσω από τις εξελίξεις», είπε. «Εκτός», σχολίασε, «αν κάποιοι κύκλοι βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για να αποκτήσουν οικονομικό πάτημα στις χώρες του Νότου και τη δική μας χώρα. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό, πρέπει να στηρίξουμε την οικονομία μας τώρα».

Ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «το κρισιμότερο ερώτημα που θα απασχολήσει όλες τις δυτικές κοινωνίες τα επόμενα χρόνια είναι αυτό της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων τους», συμπληρώνοντας ότι «πολλές νοοτροπίες πρέπει να αλλάξουν και να υπάρξουν γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες». Επ’ αυτού υπογράμμισε, ότι πρέπει να δούμε πώς στηρίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας, πώς ο κρατικός παρεμβατισμός και οι δημόσιες επενδύσεις θωρακίζουν την κοινωνία απέναντι σε φαινόμενα όπως η κρίση του κορονοϊού, που μπορεί να επαναληφθούν και τι σημαίνει έρευνα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει πρωταγωνιστικά σε αυτή τη συζήτηση, «που πρέπει να γίνει με ειλικρίνεια, ανοιχτά χαρτιά και τη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ