today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

ΜέΡΑ 25: Να μας πει η κυβέρνηση και πως θα “βγούμε από το σπίτι”

«Με απευθείας αναθέσεις μοιράζονται εκατομμύρια στη χώρα μας την ίδια ώρα που κάποιοι μένουν εκτός της μέριμνας σε αυτή την μεγάλη κρίση», επισήμανε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα, στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την δαπάνη κάλυψη της ενημερωτικής καμπάνιας κατά του κορωνοϊού.

Η βουλευτής κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «γιατί πρέπει να διατεθεί αυτό το ποσό, από την στιγμή που τα κανάλια παίζουν όλη την ημέρα ενημερωτικές εκπομπές για τον κορονοϊό», σημειώνοντας πάντως ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Επισήμανε εξάλλου ότι «υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί για την επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας που θα διαχειριστεί το κονδύλι των 11 εκατομμυρίων ευρώ», επικαλούμενη καταγγελίες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν σύμφωνα με τις οποίες, όπως είπε, είχε διακριτική μεταχείριση για ΜΜΕ.

Η κ. Σακοράφα αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τη στήριξη των ΜΜΕ και των εργαζομένων. Κάλεσε ταυτόχρονα την κυβέρνηση, «επειδή τα 11 εκατομμύρια είναι δημόσιο χρήμα» να ενημερώσει ποια ανεξάρτητη αρχή θα ελέγξει ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν με κανόνες ισονομίας και με τήρηση κριτηρίων. Επίσης με ποιον τρόπο θα ελεγχθεί ότι τηρήθηκε από τα ΜΜΕ η υποχρέωση μετάδοσης των μηνυμάτων.

«Η διαφάνεια δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τη διαδικασία που ορίζεται στην απόφαση για τη διάθεση του κονδυλίου», ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 και τόνισε ότι αυτά τεκταίνονται την ίδια ώρα που δεν έχουν δοθεί ακόμη σαφείς απαντήσεις για την κάλυψη των αναγκών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Επίσης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να οργανωθεί και η ενημέρωση του πληθυσμού για το πώς θα βγει από το σπίτι, όταν τα μέτρα αρθούν.

«Μέχρι τώρα το “Μένουμε Σπίτι” το ακούγαμε όμορφα, μετά έγινε μια αυστηρή διαδικασία, μετά μια τιμωρητική διαδικασία. Καλό είναι λοιπόν να μας πείτε και πως θα βγούμε από το σπίτι, με ποιο τρόπο και με ποιο ρυθμό θα βγούμε από τη διαδικασία αυτή και αν μέχρι τότε θα έχουν ελεγχθεί οι πολίτες για να ξέρουμε πόσοι είναι υγιείς», παρατήρησε η βουλευτής και τόνισε ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για τα μέτρα προστασίας στις φυλακές, στα κέντρα φιλοξενίας, στα στρατόπεδα, ούτε και για τα μέσα προστασίας στους ένστολους, που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και πρέπει και εκείνοι να επιστρέφουν υγιείς το βράδυ στις οικογένειες τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ