today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Αυστρία: Να μην χάνουμε τον καιρό μας με παλιούς όρους που οδηγούν σε διαφωνία

Την απόρριψη, από μέρους του, της έκδοσης ενός ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, καθιστά σαφή ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, στην οποία ισχυρίζεται ότι “δεν πρέπει να χάνουμε τον καιρό μας με παλιούς όρους, που ήδη από την αρχή συνδέονται νοητικά με μία διαφωνία”.

Ως “πυρήνα” της στρατηγικής για την ανασυγκρότηση μετά την κρίση, ο ίδιος θεωρεί το κοινοτικό δημοσιονομικό πλαίσιο από το 2021, απορρίπτοντας ταυτόχρονα μία αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, όπου, όπως σημειώνει, προφανώς και δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί σαφώς η οικονομική δύναμη για να βοηθηθούν αποτελεσματικά οι χώρες-μέλη και η οικονομία.

Στην ίδια συνέντευξη, και σε σχέση με τον κορονοϊό, ο Αυστριακός Επίτροπος ζητά μία συντονισμένη δράση των χωρών-μελών της ΕΕ ως προς την χαλάρωση των περιορισμών, σημειώνοντας πως η Ευρώπη είναι στενά δεμένη μεταξύ της, ενώ, απορρίπτοντας την κριτική ότι η ΕΕ αποτυγχάνει στην πανδημία, ισχυρίζεται πως η κριτική αυτή οφείλεται σε “άγνοια”.

“Κάποιες από αυτές τις κατηγορίες βασίζονται στην άγνοια, ότι η υγειονομική φροντίδα στην ΕΕ οργανώνεται αποκλειστικά σε εθνική βάση και ότι σε αυτό η ΕΕ δεν έχει καμία δικαιοδοσία, ενώ, εκεί όπου έχουμε άμεση αρμοδιότητα, όπως στον συντονισμό των μέτρων, έχουμε δράσει πολύ γρήγορα”, τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιοχάνες Χαν.

Στην έκδοση των αποκαλούμενων “κορονοομολόγων”, πάγια και κατηγορηματική είναι η αντίθεση της Αυστρίας και προσωπικά του καγκελάριου και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, όπως την εκπροσωπεί και στις τωρινές συνεδριάσεις του Eurogroup ο προερχόμενος από το ίδιο κόμμα υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ.

“Η κρίση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να εφαρμοστούν προτάσεις από προχθές, υπό το πρόσχημα της κρίσης του κορονοϊού”, επισημαίνει σε συνεντεύξεις του ο Γκέρνοτ Μπλιούμελ, ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι “στην ευρωζώνη υπάρχουν αρκετά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανάγκες των ιδιαίτερα πληττόμενων χωρών”.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θεωρείται από τους πλέον έμπιστους του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ισχυρίζεται ακόμη ότι “δεν έχουν καν χρησιμοποιηθεί άλλα εργαλεία δημοσιονομικής πολιτικής, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος είχε λειτουργήσει καλά στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης”.

Κατά την άποψη του Γκέρνοτ Μπλιούμελ, “με αυτά τα εργαλεία διαθέτουμε μία μεγάλη μαχητική δύναμη δημοσιονομικής πολιτικής, και ως εκ τούτου δεν βλέπω κανένα λόγο για να αλλάξει κανείς τους κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής και το κοινοτικό δίκαιο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ