today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Μετά το «λυκόφως» τι;

Τον πολιτικό «γρίφο» της επόμενης ημέρας μετά τον …πόλεμο, με τον αόρατο εχθρό, προσπαθούν να επιλύσουν Μητσοτάκης και Τσίπρας, έχοντας ως δεδομένο ότι το μεταπολεμικό τοπίο στην «πληγωμένη» Ελλάδα θα είναι εντελώς διαφορετικό από το παρελθόν.

Του Κώστα Πασίση

Το νέο σκηνικό κανείς δεν μπορεί να το προσδιορίσει με ακρίβεια, καθώς οι «παγίδες» του covid 19 που θα αφήσει πίσω του, είναι ακόμη καλά κρυμμένες. Ωστόσο, τα επιτελεία του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου επιδίδονται σε ασκήσεις επι χάρτου, με φόντο ακόμη και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, με διακύβευμα την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σήμερα η χώρα κινείται στον αστερισμό «Μητσοτάκη» και «Τσιόδρα». Ο Πρωθυπουργός σε αντίθεση με πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους του διέβλεψε το μεγάλο κίνδυνο που ερχόταν με αστραπιαία ταχύτητα από τη μακρινή Κίνα και έδωσε το πρώτο λόγο στον Σωτήρη Τσιόδρα, στον καταλληλότερο άνθρωπο και νέο αγαπημένο των Ελλήνων. Ο εκ Χάρβαρντ λοιμωξιολόγος αποδείχθηκε λίρα χρυσή για την κυβέρνηση.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, όχι απλά βάζουν θετικό πρόσημο στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, αλλά ξεπέρασαν κατά πολύ κάθε αρχική προσδοκία.

Η συντριπτική πλειοψηφία αξιολογεί πολύ θετικά τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης για την πανδημία. Το 82% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά την κυβέρνηση και το 14% μάλλον αρνητικά και σίγουρα αρνητικά.

Ενώ, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ διευρύνει το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 23 μονάδες. Πιο αναλυτικά η ΝΔ συγκεντρώνει 45% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22%.

Ποσοστά που δίνουν προοπτική αυτοδυναμίας για τη ΝΔ ακόμη και με απλή αναλογική, αν και σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή την ώρα η προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη σκέψη.

Ο Μητσοτάκης της νέας εποχής

Κάπου εδώ όμως ξεκινά και το πολιτικό σκάκι μεταξύ των επιτελείων του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου ή για κάποιους άλλους το μπρα ντε φερ Μητσοτάκη-Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την τελευταία ομιλία του στη Βουλή άρχισε να ξετυλίγει το νέο πολιτικό αφήγημα του, δίνοντας έμφαση στη καλή διαχείριση όχι μόνο της απρόσμενης υγειονομικής βόμβας του κορωνοιου, αλλά και του μεταναστευτικού που μέχρι …χθες ήταν η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης.

Όμως με τους κατάλληλους χειρισμούς οι δυο άκρως επικίνδυνες κρίσεις έγιναν συγκριτικό πλεονέκτημα για την κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης στη Βουλή έκανε την έκπληξη. Από …”νεοφιλελεύθερος πολιτικός”, σύμφωνα με τη αριστερή ρητορική και με ιδιαίτερη …λατρεία για την ιδιωτική υγεία, πέρασε στα …χωράφια τους.

Υπερασπίστηκε και θωράκισε ακόμη περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία, αφαιρώντας άλλο ένα «όπλο» από τη φαρέτρα Τσίπρα που προσπάθησε να εμφανιστεί ως ο προστάτης τους.

Εν ολίγοις ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κοινοβούλιο εμφανίστηκε ως ο πιο αξιόπιστος ηγέτης που διαθέτει η χώρα αυτή τη στιγμή. Κάτι που δεν αποτελεί συμπέρασμα των γαλάζιων αναλυτών του Μαξίμου, αλλά αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις.
Όπως επισημαίνει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα του την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά στα …διαλείμματα της μάχης σκέφτεται την κληρονομιά του κορωνοιού.

Θα είναι διαχειρίσιμη ή όχι; Ποιο θα είναι το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς; Επιπλέον εξετάζει και κάποιες άλλες παραμέτρους που στην παρούσα φάση δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Ο αρχηγός της ΝΔ, όμως, απέδειξε όλο αυτό το διάστημα ότι είναι μεγάλος πολιτικός «παίχτης» και θα κεφαλαιοποιήσει τα μέχρι τώρα πολιτικά κέρδη του. Αυτό τουλάχιστον έδειξε και η τελευταία τοποθέτηση του στη Βουλή.

Ο Τσίπρας παίζει τα …ρέστα του

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει τους δικούς του υπολογισμούς αλλά η αλήθεια είναι ότι αγωνιά για το τι θα συναντήσει μπροστά του, από το Μητσοτάκη.
Μέχρι στιγμής δεν του έχει βγει απολύτως τίποτε και έτσι έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και στη Βουλή εμφανίστηκε με χαμηλούς τόνους και διάθεσης συναίνεσης.

Αν και δεν ομολογείται δημόσια, στην Κουμουνδούρου είναι κοινό μυστικό ότι περίμεναν από το μεταναστευτικό να «κατακρημνιστούν» τα ποσοστά της ΝΔ και να «τσαλακωθεί» το προφίλ του Πρωθυπουργού. Και από τη θανάσιμη απειλή του κορωνοιού ανέμεναν, ίσως και να ήλπιζαν …τραγικά αποτελέσματα.
Ενώ, πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας να επενδύει και στην ανεπανόρθωτη ζημιά της οικονομίας, για να βγει στο «αντάρτικο». Τακτική που ξέρει καλά από τα χρόνια των μνημονίων.

Τότε που εξαπάτησε τον κόσμο με φρούδες υποσχέσεις για οικονομικά…θαύματα και κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και τελικά «έκλεψε» την κυβέρνηση από τον Σαμαρά, εργαλειοποιώντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ποιος είναι ο μεγάλος φόβος του Αλέξη Τσίπρα; Μήπως, το Φθινόπωρο, όταν έχει λήξει η περιπέτεια του covid 19, ο Μητσοτάκης πάει τελικά σε εκλογές, με διακύβευμα την ανασυγκρότηση της οικονομίας και θέτοντας το ερώτημα στο κόσμο: ποιος είναι ο καταλληλότερος να οδηγήσει την Ελλάδα στη νέα εποχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ