today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Βραζιλία: Ελλείψεις σε εξοπλισμό, κλίνες και εξειδικευμένο προσωπικό

Η Βραζιλία αντιμετωπίζει ελλείψεις σε αναπνευστήρες, κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας, εξειδικευμένο προσωπικό και διαγνωστικά τεστ την ώρα που πλησιάζει «η πλέον οξεία φάση» της επιδημίας του κορονοϊού, προειδοποίησε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας.

«Οι κλίνες των νοσοκομείων και των μονάδων εντατικής θεραπείας δεν είναι σωστά δομημένες και ούτε αρκετές για την πιο οξεία φάση της επιδημίας», αναφέρει έκθεση του υπουργείου.

Εξάλλου υπάρχει «έλλειψη επαγγελματιών υγείας σωστά εκπαιδευμένων στη χρήση του εξοπλισμού αναπνευστικής υποστήριξης, στην αναπνευστική φυσιοθεραπεία και τις προηγμένες νοσηλευτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση ασθενών με σοβαρές επιπλοκές της covid-19», προσθέτει.

Μέχρι οι προμήθειες των υλικών αυτών να φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, περιλαμβανομένου του προστατευτικού εξοπλισμού για το υγειονομικό προσωπικό, οι αρχές δεν συστήνουν τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης, αντίθετα με όσα λέει ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος κάνει λόγο για «για γριπούλα».

Αυτή τη στιγμή η Βραζιλία μπορεί να διενεργεί καθημερινά ως 6.700 τεστ, αλλά θα χρειαστούν 30.000 με 50.000 κατά την οξεία περίοδο της επιδημίας, εκτιμά η έρευνα.

Η χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων έχει 10.278 επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19 και 432 θανάτους.

«Θέλουμε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό διαφορετικά από τις άλλες χώρες. Εκείνες δεν είχαν χρόνο, χρειάστηκε να αυξήσουν τις κλίνες, να αγοράσουν υλικά στην πιο δύσκολη φάση της επιδημίας», δήλωσε χθες ο Ζοάο Γκαμπάρδο εκτελεστικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας.

«Εμείς έχουμε χρόνο, έχουμε αγοράσει ένα μέρος του εξοπλισμού ατομικής προστασίας (παρόλο που ακόμη έχουμε ελλείψεις), καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των κλινών και θα τον αυξήσουμε κι άλλο», πρόσθεσε.

Η Βραζιλία είναι μεταξύ των χωρών που προσπαθούν να αγοράσουν ιατρικό εξοπλισμό από την Κίνα.

Παράλληλα χθες ο Μπολσονάρου ζήτησε από τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι υποστήριξη ώστε η Βραζιλία να λάβει τις απαραίτητες φαρμακευτικές ουσίες για την παραγωγή υδροχλωροκίνης.

«Είχα μια εποικοδομητική τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου για το πώς η Ινδία και η Βραζιλία μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην πανδημία covid-19», έγραψε ο Μόντι στο Twitter.

Στο μεταξύ η κάτω βουλή της Βραζιλίας ενέκρινε τροποποίηση του Συντάγματος για την κατάρτιση ενός «προϋπολογισμού πολέμου» ώστε ως τις 31 Δεκεμβρίου να διαχωρίζονται οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της επιδημίας από τον κεντρικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης και να προστατευθεί η οικονομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ