today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Τα επόμενα μέτρα της κυβέρνησης και τα σενάρια που εξετάζονται

Το ακραίο «σενάριο» για απόλυτη «καραντίνα», εξετάζει η κυβέρνηση, σε περίπτωση, που η επικίνδυνη μειοψηφία των «απείθαρχων» συνεχίσει να παραβιάζει τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου. Ενώ, τα πρώτα κρούσματα στη Ριτσώνα, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Του Κ.Πασίση

Οι δυο «στρατηγοί» αυτής της μάχης, Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς στη καθημερινή ενημέρωση τους, έχουν υπαινιχθεί πολλές φορές, την καθολική καραντίνα χωρίς όμως το μήνυμα να έχει φθάσει ακόμη στους αποδέκτες, όπως έχει δείξει η πραγματικότητα.

Στην Πολιτική Προστασία υπάρχουν σχέδια για όλα τα «σενάρια», ακόμη και τα έσχατα όπου θα έχουν εμπλοκή οι Ένοπλες Δυνάμεις, σε ρόλο επικουρικό της ΕΛΑΣ για την επιβολή των μέτρων.

Το συγκεκριμένο σχέδιο υπάρχει αλλά προς το παρόν βρίσκεται κλειδωμένο στο συρτάρι του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων Νικ. Χαρδαλιά.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως, στο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί μια κρίσιμη σύσκεψη που ενδεχομένως να καταλήξει στη μερική αυστηροποίηση των υπαρχόντων μέτρων, καθώς τα ισχύοντα έχουν περιορίσει την επέλαση του φονικού ιού, όπως επεσήμανε και χθες ο Πρωθυπουργός στη Βουλή.

Στη σύσκεψη αυτή θα γίνουν και εκτιμήσεις για την πορεία της καμπύλης κρουσμάτων του επικίνδυνου ιου, τις επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια, που δημιουργούν χαραμάδες αισιοδοξίας.
«Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή ήταν μια φράση-κλειδί για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Μια ατάκα που προστέθηκε στην ομιλία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, αφού προηγουμένως έγιναν γνωστές οι ουρές στις τράπεζες, ο συνωστισμός στις λαϊκές αγορές και η κατάχρηση που παρατηρείται από μερίδα πολιτών ως προς τις άδειες μετακινήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εκτίμηση που γίνεται αυτές τις ημέρες, αναλύοντας τα δεδομένα, με ειδικούς αλγόριθμους, είναι ότι η νόσος θα «περιφέρεται», αν και εξασθενημένη στη χώρα και μετά το Πάσχα, όπερ σημαίνει τα μέτρα περιορισμού θα παραμείνουν ενεργά.

Κάτι που ουσιαστικά επιβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως η οποία ανέφερε ότι είναι πιθανό τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και μετα το Πάσχα.
Στην κυβέρνηση επίσης συζητούν ήδη για το Πάσχα και τον τρόπο με τον οποίο θ’ αποφευχθεί μαζικό κύμα εξόδου από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία.

Η «αγωνία» πάντως του Μαξίμου και ολόκληρου του επιτελείου είναι μη τυχόν ο Covid 19 μετακομίσει και εξαπλωθεί στη νησιωτική Ελλάδα, αν και ο Νικος Χαρδαλιάς όπως δηλώνει είναι έτοιμος και γι αυτό το ενδεχόμενο.

Το πρώτο κρούσμα στη Μύκονο έφερε αυτόματα και αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών στο νησί. Και αυτή είναι μόνο η αρχή…

Να σημειώσουμε ότι η μετάβαση στα νησιά επιτρέπεται μόνο στους μόνιμους κατοίκους, ενώ, έχει απαγορευθεί ο απόπλους και κατάπλους ιδιωτικών σκαφών σε όλη την επικράτεια.
Ωστόσο τα 20 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό Covid-19, σε δομή προσφύγων στη Ριτσώνα, έθεσε το υγειονομικός σύστημα της χώρας σε συναγερμό και η περιοχή αποκλείστηκε από αυξημένες αστυνομικές δυνάμεις.

Σήμερα όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση οι δομές φιλοξενίας μεταναστών είναι μια υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ανησυχητικά. Γι αυτό και οι ανοικτές δομές πιθανότατα θα κλείσουν…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ