Οι Εκδότες βιβλίου καταγγέλλουν την ACS για αισχροκέρδεια – Επιστολή στον Αδ.Γεωργιάδη

5208
ΑΠΕ

Οι τρεις σύλλογοι εκδοτών βιβλίου της Ελλάδας, ΕΝΕΛΒΙ, ΣΕΕΒΙ και ΣΕΒΑ απέστειλαν εχθές στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη επιστολή για να τον ενημερώσουν σχετικά με την αιφνιδιαστική απόφαση για αλλαγή του τιμοκαταλόγου της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS (σε σχέση με την αρχική προσφορά της). Αυτό συνέβη εν μέσω της κρίσης του κορωνοιού, ετέθη σε ισχύ μέσα σε λίγες ώρες και ενώ η εν λόγω εταιρεία παρουσιάζει αύξηση των πωλήσεων της. Ας σημειωθεί ότι στον κλάδο του βιβλίου, αλλά και αλλού, οι ταχυμεταφορές αποτελούν πλέον το μόνο κανάλι διανομής φυσικών προϊόντων. Ακολουθεί η επιστολή όπως εστάλη.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Αθήνα, 2 Απριλίου 2020

Προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Με την παρούσα, οι Σύλλογοι Εκδοτών απευθυνόμαστε προς εσάς αιτούμενοι την άμεση παρέμβασή σας σε ένα θέμα που αφορά την αιφνιδιαστική αλλαγή τιμοκαταλόγου της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS (σε σχέση με την αρχική προσφορά της). Η «πρόσθετη χρέωση έκτακτης ανάγκης (COVID-19)» όπως τιτλοφορείται, τίθεται σε ισχύ την 1η Απριλίου 2020 και δεν δίνει τον χρόνο και τη δυνατότητα σε εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία, που έχουν συνάψει μακροχρόνια σχέση συνεργασίας με την εταιρεία και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της σε καθημερινή βάση, να προσαρμοστούν αναλόγως και να διερευνήσουν τις επιλογές τους.

Εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που ζούμε, και οι οποίες καλούν για συστράτευση δυνάμεων, συνέργειες και ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές, η αιφνιδιαστική αυτή αύξηση πλήττει το βιβλίο, το αναγνωστικό κοινό και τους φοιτητές στο σύνολό τους:

1. Το γενικό βιβλίο διακινείται τις ημέρες αυτές μόνο μέσω των εταιρειών κούριερ και η αναίτια αυτή αύξηση επιβαρύνει υπέρογκα τα βιβλιοπωλεία και τους εκδότες, αφού η πλειοψηφία τους δεν χρεώνει τα μεταφορικά στον καταναλωτή, αλλά επωμίζονται οι ίδιοι το κόστος των κατ’ οίκον παραδόσεων των βιβλίων που παραγγέλλονται από το βιβλιόφιλο κοινό. Και ας μην ξεχνάμε, πως ειδικά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, το βιβλίο αποτελεί βασικό μέσο απασχόλησης, διασκέδασης και ενημέρωσης για το σύνολο των πολιτών.

2. Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) ήταν έτοιμος σήμερα να αποστείλει επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Υφυπουργό Παιδείας Βασίλειο Διγαλάκη, στην οποία ανακοινώνεται η απόφαση των εκδοτών να επωμιστούν εξ ολοκλήρου το κόστος αποστολής των βιβλίων προς τους δικαιούχους φοιτητές, μέσω της εταιρείας ταχυμεταφοράς ACS, με την υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον, σύμφωνα με την προσφορά της εν λόγω εταιρείας της 23ης Μαρτίου 2020, με ισχύ προσφοράς έως τις 31/05/2020. Επιδίωξη είναι να διασφαλιστεί, μεσούσης της τρομερής υγειονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, η αποφυγή έκθεσης των φοιτητών σε σημεία συνωστισμού, όπως είναι, εκτός άλλων, τα κατά τόπους υποκαταστήματα των εταιρειών ταχυμεταφοράς (εξού και η παράδοση κατ’ οίκον),

Όμως, σήμερα, και ενώ όλοι οι εκδότες προετοιμαζόμαστε για την οργάνωση των αποστολών των βιβλίων, λάβαμε μήνυμα από τον κ. Βάλα εμπορικό διευθυντή της εταιρείας ACS, στο οποίο μας ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία, από 1ης Απριλίου 2020, αυξάνει τις τιμές της εν λόγω υπηρεσίας κατά 22,5%. Σε μία περίοδο όπου η εταιρεία ACS αυξάνει τον κύκλο εργασιών της λόγω της κατάστασης (ένεκα της αυξημένης ζήτησης), το να αυξάνει ταυτόχρονα και τις τιμές της είναι πρωτοφανές. Συνήθως, βάσει του όγκου δημιουργούνται οικονομίες κλίμακος και πέφτει η τιμή μονάδας. Η ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τη συνήθη τιμολόγηση δεν φαίνεται να δικαιολογείται αναλογικά από τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία, όπως επικαλείται η ACS. Αντιθέτως η ανάγκη, όπως σημειώνει στην επιστολή της, για ενοικίαση πρόσθετων οχημάτων και νέων χώρων διακίνησης, πρόσληψη προσωπικού κτλ., προκύπτει από την αύξηση του όγκου πωλήσεών της. Το να χρεώνονται όμως εκτάκτως οι εκδοτικοί οίκοι επιπλέον, εν μέσω δε κρίσης, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη και οι συντελεστές του λειτουργικού κόστους της εταιρείας όπως προέκυψαν από αύξηση των πωλήσεών της είναι ανήκουστο. Τόσο από την οπτική της διοικητικής διαχείρισης, όσο και από την συνεπαγόμενη επιχειρηματική ηθική που αναμένεται σε μια σύγχρονη οικονομία.

Καθώς οι σύλλογοί μας είναι τακτικά και δραστήρια μέλη της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών [Federation of European Publishers (FEP)], βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με συναδέλφους άνω των είκοσι χωρών και ειδικότερα αυτή τη περίοδο, καθημερινά, ανταλλάσσουμε πληροφορίες ανά χώρα, τόσο σε επίπεδο κρατικών πρωτοβουλιών στήριξης, όσο και σε ιδιωτικές επιχειρηματικές, αλλά και καταναλωτικές πρακτικές. Είμαστε σε θέση να σας διαβεβαιώσουμε ότι σε καμία χώρα που γνωρίζουμε δεν έχει εφαρμοστεί παρόμοια τακτική από καμία εταιρεία ή οργανισμό.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, καθώς όλοι οι εκδότες ήμασταν έτοιμοι να κινηθούμε με βάση μια συγκεκριμένη, συμφωνημένη τιμή αποστολής ανά βιβλίο. Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας αναμένει, σήμερα, την έγγραφη απόφαση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων για την ανάληψη, εκ μέρους των εκδοτών, του συνολικού κόστους των αποστολών.

Αιτούμαστε την κατεπείγουσα παρέμβασή σας, προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα αυτής της αιφνιδιαστικής μεταβολής στην τιμολογιακή πολιτική της εν λόγω εταιρείας.
Αναμένοντας τις δικές σας ενέργειες για να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Με εκτίμηση,
Γεώργιος Πασχαλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ)
Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ)
Πόλα Καπόλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ)