Στο 1 δισ. ευρώ οι απώλειες σε περίπτωση οριστικής διακοπής του πρωταθλήματος

194

Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα «αγγίξουν» οι απώλειες εσόδων των συλλόγων του ισπανικού πρωταθλήματος, σε περίπτωση που η φετινή σεζόν διακοπεί οριστικά, εξαιτίας της πανδημίας τους κορονοϊού. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έχει στα χέρια της η LaLiga και τα οποία έθεσε υπόψιν της ένωσης των ποδοσφαιριστών, καταθέτοντας παράλληλα προτάσεις για το πώς θα “μοιραστεί” η ζημιά μεταξύ ομάδων και παικτών.

Στο δυσμενέστερο σενάριο, αυτό δηλαδή κατά το οποίο η ποδοσφαιρική χρονιά θα διακοπεί οριστικά, οι απώλειες αναμένεται να ανέλθουν στα 956,6 εκατ. ευρώ. Η αρχική εκτίμηση ήταν σαφώς χαμηλότερη (περίπου στα 648 εκατ. ευρώ), αλλά σε αυτή δεν υπολογίζονταν οι απώλειες των ομάδων που συνεχίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο στο Champions League, Σεβίλη και Χετάφε στο Europa League).

Το δεύτερο σενάριο, που μοιάζει αυτή τη στιγμή και το πιο ρεαλιστικό, είναι να ολοκληρωθεί η σεζόν με παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών. Σε αυτή την περίπτωση, οι απώλειες περιορίζονται στα 303,4 εκατ. ευρώ, ενώ πέφτουν περίπου στο μισό (156 εκατ.) αν οι αγώνες ξαναρχίσουν και γίνουν με θεατές, ενδεχόμενο πάντως που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο αυτή  τη στιγμή.

Η πρόταση για τον επιμερισμό των ζημιών, που κατέθεσε η LaLiga στον πρόεδρο της ένωσης παικτών (AFE) και παλιό μας γνώριμο από τη θητεία του στον ‘Αρη, Νταβίντ Αγκάνθο, προβλέπει ότι οι ποδοσφαιριστές θα «πληρώσουν» σχεδόν το μισό μέρος των απωλειών: 450,9 εκατ. ευρω (47%) αν η σεζόν διακοπεί, 140,6 εκατ. (46%) αν ολοκληρωθεί κεκλεισμένων των θυρών και 77,2 εκατ. (49%) αν τα υπολειπόμενα ματς γίνουν με θεατές. Απομένει βεβαίως να εγκριθεί από την AFE αυτή η πρόταση, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο.