today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Ανοιχτή επιστολή της Ν.Κασιμάτη στην κυβέρνηση για την κηδεία του Μ.Γλέζου

Να πραγματοποιηθεί η κηδεία του Μανώλη Γλέζου «με τις απονεμόμενες τιμές που προσήκουν σε Αρχηγό Κράτους » ζητά με ανοιχτή επιστολή της στην ελληνική κυβέρνηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, επισημαίνοντας παράλληλα πως αυτό θα έπρεπε να γίνει «με την αναγκαία προσαρμογή του τυπικού στην τήρηση όλων των καθορισμένων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας».

«Ο Μανώλης Γλέζος, εκτός από διεθνούς εμβέλειας αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και της αντιδικτατορικής πάλης, σύμβολο του διεθνούς αντιφασιστικού, αντιναζιστικού αγώνα -κατά Ντε Γκωλ “ο πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης”- ιδρυτής και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ακαδημαϊκός και διανοούμενος, υπήρξε Και δημόσιος Άνδρας», αναφέρει μεταξύ άλλων, προσθέτοντα ότι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν επιτρέπεται η κηδεία αυτή να είναι πάνδημη.

Ωστόσο, σημειώνει ότι «στέκει απαρασάλευτο το Χρέος της Πόλης να τιμήσει τον νεκρό Ήρωά της λόγω και έργω. Δηλαδή με λαμπρή τελετή, πέραν της αυτονόητης δημόσιας δαπάνης της κηδείας του».

Γι’ αυτόν τον λόγο, συνεχίζει, θα έπρεπε «ο Μανώλης Γλέζος, που προσωποποιεί τη μνήμη του Έθνους ως πρωτοπόρος στους πατριωτικούς, διεθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του 20ου  και του 21ου αιώνα πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής του, να κηδευθεί με τις απονεμόμενες τιμές που προσήκουν σε Αρχηγό Κράτους – με την αναγκαία προσαρμογή του τυπικού στην τήρηση όλων των καθορισμένων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας κατ’ αναλογία προς την Ορκωμοσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, που τελέστηκε πρόσφατα στις αυτές συνθήκες».

«Έτσι η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία θα είχε την τιμή να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της και να αποχαιρετήσει ένδοξα και όπως αρμόζει τον εθνικό και πανανθρώπινο Ήρωα της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, Μανώλη Γλέζο, και μαζί στο πρόσωπό του όλους όσοι αγωνίστηκαν για υψηλά ιδανικά σε χαλεπούς καιρούς. Για να εκπληρώσει η πολιτεία το Χρέος προς στους νεκρούς και την ηθική μέριμνα προς στους πολίτες της και τις επόμενες γενιές. Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα», καταλήγει η επιστολή της Ν. Κασιμάτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ