today-is-a-good-day
21 C
Athens

Galleria Gwanggyo: Ένα ιδιαίτερο πολυκατάστημα στη Νότια Κορέα

Στην αναπτυσσόμενη πόλη Gwanggyo, περίπου 25 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ, πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, ένα ποιοτικό πολυκατάστημα ορθώνεται πλέον ανάμεσα στα γκρίζα κτήρια γραφείων. Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο OMA, χαρακτηρίζεται από πέτρινη πρόσοψη στην οποία έχει λαξευθεί μια πολυεδρική υάλινη στοά.

Σε ανακοίνωσή του, το αρχιτεκτονικό γραφείο διευκρίνισε ότι πηγή έμπνευσης για το κτήριο ήταν σε μεγάλο βαθμό το κοντινό Suwon Gwanggyo Lake Park, ένας αστικός χώρος πράσινου που περιβάλλει ένα μικρό υδάτινο σώμα.

«Την πρώτη φορά που ήρθαμε στην Gwanggyo, η πόλη έμοιαζε με προσωρινή συνθήκη, κάθε έννοια μονιμότητας απουσίαζε» εξήγησε, μιλώντας στο Dezeen, ο Chris van Duijn του OMA. «Γι’ αυτόν τον λόγο συλλάβαμε την ιδέα του πρότζεκτ ως κέντρο βάρους της Gwanggyo, στο σχήμα ενός πέτρινου κύβου λες και ήταν η απαρχή της πόλης» πρόσθεσε.

Το γεωμετρικό σχήμα του δεκαώροφου πολυκαταστήματος σπάει μια πολυεδρική υάλινη στοά που τυλίσσεται γύρω από το κτήριο και προεξέχει από την πρόσοψη. «Σε κάθε επίπεδο, υπάρχει μια σχέση μεταξύ του δακτύλιου, του κεντρικού χώρου και των καταστημάτων γύρω» είπε ο van Duijn. «Μερικές φορές, η διαδρομή “ανασκάπτεται” από το κτήριο, τρώγοντας την πέτρα. Άλλες φορές, το γυαλί ανοιχτά βγαίνει στην πρόσοψη».

Η υάλινη στοά ξεκινά από το ισόγειο και περνά δυο φορές γύρω από το κτήριο, επιτρέποντας την πρόσβαση σε κάθε όροφο και, στο τέλος, στην ταράτσα. Στο υπόγειο, αγορά τροφίμων και deli. Ακολουθούν οκτώ όροφοι με καταστήματα. Στον όγδοο όροφο, μπαρ και εστιατόρια. Στον ένατο και δέκατο, multi-plex cinema. Ο ενδέκατος είναι ένας χώρος τον οποίον περιγράφουν ως «lounge and academy».

Η εταιρεία Hanwha Galleria, ελπίζει ότι το πολυκατάστημα στην Gwanggyo -το έκτο στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων της- θα προσφέρει στους πελάτες μια διαφορετική εμπειρία σε σχέση με τα τυπικά πολυκαταστήματα. «Το “Galleria Gwanggyo” είναι το πιο όμορφο πολυκατάστημα και αναμένεται να γίνει ένα μοναδικό τοπόσημο, αντιπροσωπεύοντας την Κορέα και τον κόσμο και προσφέροντας καινούργια έμπνευση στους πελάτες» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Eun Soo Kim.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ