today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Γερμανία: Ο ΕΜΣ δημιουργήθηκε για κρίσεις

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας δημιουργήθηκε ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις κρίσης, επανέλαβε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ και υποστήριξε ότι ο Μηχανισμός αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού.

«Η γερμανική κυβέρνηση βλέπει τον ΕΜΣ ως μέσο το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις κρίσης», δήλωσε η κυρία Ντέμερ και τόνισε ότι «ακόμη και σε περιόδους κρίσης, εγγυήσεις και έλεγχος πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο χέρι και αυτό είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας». Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ο εκπρόσωπος Ντένις Κόλμπεργκ σημείωσε: «Στην Ε.Ε. διαθέτουμε τα εργαλεία και θα αντιμετωπίσουμε από κοινού και με αλληλεγγύη την κρίση. Υπάρχουν εργαλεία που παρέχουν τεράστιους πόρους και πάνω σε αυτά θα πρέπει να χτίσουμε». Αναφέρθηκε δε ακόμη στα διαρθρωτικά ταμεία αλλά και στην αναστολή των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας.

Οι δύο εκπρόσωποι παρέπεμψαν επιπλέον στην συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και η οποία θα καταλήξει εντός δύο εβδομάδων σε προτάσεις τις οποίες θα εξετάσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. Ο κ. Κόλμπεργκ τόνισε μάλιστα ότι τα οικονομικά μέτρα ελήφθησαν γρήγορα και σε πνεύμα αλληλεγγύης από την Ε.Ε, ενώ σε ό,τι αφορά ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα, επανέλαβε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. «Διαθέτουμε μέσα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε δυναμικά την κρίση και θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.

«Είναι αυτονόητο ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δείξει αλληλεγγύη», τόνισε από την πλευρά της η κυρία Ντέμερ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την απογοήτευση που επικρατεί στην Ιταλία από την γερμανική άρνηση στην έκδοση ευρωομολόγων για την κρίση του κορονοϊού. «Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις οικονομικές συνέπειες του Covid-19 και θα φερθεί εποικοδομητικά και τηρώντας τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς κανόνες. Και σε περιόδους κρίσης, πρέπει εγγυήσεις και έλεγχος να βρίσκονται στο ίδιο χέρι και αυτό είναι ο ΕΜΣ», δήλωσε και πάλι, ενώ ως παράδειγμα γερμανικής αλληλεγγύης ανέφερε την υποδοχή ασθενών από την Γαλλία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου το σύστημα υγείας είναι υπερφορτωμένο. «Η Γερμανία είναι αλληλέγγυα και, όπως τόνισαν οι ηγέτες, θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η πρόκληση σε πνεύμα αλληλεγγύης. Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία της Ε.Ε. για να στηρίξουμε στον απαιτούμενο βαθμό τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη – μέλη», πρόσθεσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ