today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ελβετία: Τα κρούσματα έφθασαν τα 10.000

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον κορονοϊό στην Ελβετία έφθασε τις 10.000 και ιατρικές μονάδες του στρατού βοηθούν τα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν την επιδημία που εξαπλώνεται.

Η χώρα είχε καταγράψει μέχρι σήμερα το πρωί 10.714 κρούσματα και 161 θανάτους από τον κορονοϊό, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας.

Χθες είχαν καταγραφεί 103 θάνατοι και 9.765 κρούσματα.

Η ελβετική κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, επέβαλε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων στην προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας.

Ο ελβετικός στρατός, που δεν είχε κινητοποιηθεί ποτέ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο–αλλά και τότε είχε τεθεί σε επιφυλακή μόνο για κατάσταση αμυντικής λειτουργίας– συνδράμει τους εργαζομένους στον τομέα υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ‘πολέμου’ εναντίον του κορονοϊού.

Ωστόσο η κρατική εκστρατεία έχει φέρει στο φως ρωγμές στο αποκεντρωμένο σε μεγάλο βαθμό ελβετικό πολιτικό σύστημα, που δίνει στα καντόνια σημαντική αυτενέργεια στο πώς θα διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους.

Ορισμένοι ειδικοί υποστήριξαν επίσης πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπήρξε πολύ διστακτική στο να λάβει επιθετική δράση, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών.

«Η εμπιστοσύνη μου στην πολιτική έχει κλονιστεί τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Μαρσέλ Σαλατέ, επικεφαλής του ψηφιακού επιδημιολογικού εργαστηρίου του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Λοζάνη, στην εφημερίδα Le Temps.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι πολύ σαφές εδώ και εβδομάδες πως η Ελβετία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια δραματική κατάσταση. «Δυστυχώς, δεν μας έλαβαν σοβαρά υπόψη και δεν είχαμε καμία υποστήριξη από την πολιτική τάξη. Στα μάτια των πολλών, ήμασταν απλώς κινδυνολόγοι», είπε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ