today-is-a-good-day
19 C
Athens

ΠΕΝΕΝ: Να δοθεί λύση για τους εγκλωβισμένους ναυτικούς του πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Έξω από το λιμάνι του Πειραιά παραμένει για 4η μέρα το ελληνόκτητο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ, με 34 άτομα πλήρωμα και 349 άτομα, που αποτελούν πληρώματα διαφόρων εθνικοτήτων μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες.

Το πλοίο βρίσκεται αρόδου στο λιμάνι του Πειραιά και δεν μπορεί να καταπλεύσει, λόγω το ότι έχει τεθεί από 21/03 σε ισχύ υπουργική απόφαση με περιοριστικά μέτρα για τους κατάπλους των σκαφών και των πλοίων στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊου.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε ναυλωθεί από εταιρεία της Μάλτας και Τούρκο ιδιοκτήτη να μεταφέρει στην Ισπανία τα συγκεκριμένα πληρώματα προκειμένου να επανδρώσουν άλλo πλοίo εκεί.

Ωστόσο το «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν μπόρεσε να καταπλεύσει λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν από τις αρχές της Ισπανίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Έτσι το πλοίο πήρε εντολή από την ναυλώτρια εταιρεία να μεταφέρει τα πληρώματα στην Τουρκία αλλά οι τουρκικές αρχές επιτρέπουν μόνο τους Τούρκους υπηκόους να αποβιβαστούν στο τουρκικό έδαφος.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) που ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα, με σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει το συγκεκριμένο πλοίο βρίσκεται εν πλω επί 17 μέρες χωρίς έως και σήμερα να έχει εκδηλωθεί το παραμικρό κρούσμα ίωσης – γρίπης ή οποιαδήποτε άλλης ασθένειας σε κάποιους από το πλήρωμα αλλά και τους υπόλοιπους ναυτικούς που αποτελούν πληρώματα άλλου πλοίου.

Η ΠΕΝΕΝ ζητά από την αρμόδια αρχή Πολιτικής Προστασίας να δοθεί άμεσα επιβεβλημένη λύση, η οποία πρέπει να είναι η προσέγγιση – πρόσδεση του πλοίου σε ασφαλές ελληνικό λιμάνι, ο ιατρικός έλεγχος των ναυτικών, η πλήρης εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους και ο επαναπατρισμός τους στις χώρες προέλευσής τους.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ναυτεργατικό σωματείο η Λιμενική αρχή του Πειραιά έδωσε την έγκριση για 48ωρη παραμονή του πλοίου στην ράδα του Πειραιά, την οποία ανανέωσε για 48 ακόμη ώρες και η οποία λήγει αύριο το μεσημέρι, με την κατεύθυνση όμως το πλοίο στη συνέχεια να φύγει από τον Πειραιά.

Ταυτόχρονα απέρριψε το αίτημα για την προσέγγισή του στο λιμάνι έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη τροφοδοσία του σε καύσιμα – τρόφιμα – νερό.

Ήδη όπως τονίζει η ΠΕΝΕΝ στο πλοίο σημειώνονται ελλείψεις σε διάφορα τρόφιμα, νερό ενώ και τα καύσιμά του είναι περιορισμένα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ