today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Κορωνοϊός: Όλες οι διευκρινίσεις για τον περιορισμό κυκλοφορίας

Ο περιορισμός κυκλοφορίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι επιβεβλημένος προκειμένου. όλοι μαζί να κερδίσουμε αυτή τη μάχη και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας και τις ζωές μας.

Το ThePresident επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει μέσα από γρήγορες ερωταπαντήσεις τί ακριβώς ισχύει με τα μέτρα περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας

1. Για συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο

Το Δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις-  κατόπιν ραντεβού το οποίο θα πιστοποιείται με email ή επιστολή της δημόσιας υπηρεσίας προς τον πολίτη που θα δεχθεί.

2. Για εργαζόμενους που δεν οδηγούν

Όποιος πολίτης εργαζόμενος δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή α’ βαθμού τον οδηγό θα πιστοποιεί με βεβαίωση ο εργοδότης του εργαζόμενου και μόνο για τις ώρες και την κίνηση της μετακίνησης.

3. Για δημοσιογράφους

Στην περίπτωση των δημοσιογράφων και όσων εργάζονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης απαιτείται η σχετική βεβαίωση του εργοδότη του Μέσου που εργάζονται και αντί των ωρών, αναγνωρίζοντας ότι το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι 24 ώρες θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει.

4. Για φορτηγά τροφοδοσίας

Για την κίνηση των φορτηγών τροφοδοσίας σε όλη την Ελλάδα απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη, του οδηγού και αυτού που πιθανόν να το συνοδεύει και δελτίο αποστολής, ενώ αν δεν υπάρχει δελτίο κίνησης.

5. Για ιδιωτικά λεωφορεία

Για την κίνηση των mini bus και των ιδιωτικών λεωφορείων χρειάζεται η βεβαίωση του εργοδότη και το σχετικό δελτίο κίνησης. Επιπλέον πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων.

6. Για υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης
Για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης ο εργαζόμενος πρέπει  να έχει μαζί του βεβαίωση του εργοδότη  και το δελτίο της κίνησης ή της αποστολής.

7. Για τους διανομείς

Τα courier και οι διανομείς χρειάζονται βεβαίωση του εργοδότη και αντίστοιχα το ημερήσιο δελτίο κίνησης ή δελτίο αποστολής, για τις διευθύνσεις των παραδοτέων προϊόντων.

8. Για τα ταξί και τα Ι.Χ.

Για τα ταξί και τα Ι.Χ. πέρα από τον οδηγό επιτρέπεται να επιβαίνει ακόμη ένα άτομο. Σε περίπτωση που υπάρχει ασθενής ο οποίος χρήζει βοηθείας για την μεταφορά του επιτρέπεται να επιβαίνει στο όχημα και δεύτερος επιβάτης με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει την κατάσταση του ασθενούς (π.χ. ασθενείς με αναπηρία κλπ.).  Επιτρέπεται να είναι ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα. Για την μετάβαση σε τελετή επιτρέπεται η συνύπαρξη τριών συγγενών α’ βαθμού.

9. Για οδηγούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Οι οδηγοί Μέσων Μαζικής Μεταφοράς χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη και ημερήσια ή εβδομαδιαία βεβαίωση ωραρίου. Σε περίπτωση κυλιόμενου ωραρίου αυτό πρέπει να αναφέρεται στην βεβαίωση.

10. Για εργαζόμενους σε καλλιέργειες

Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους ημεδαπούς ή αλλοδαπούς. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω των βεβαιώσεων και μόνο.

11. Για αγρότες και αυτοαπασχολούμενους

Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι ως αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να φέρουν βεβαίωση τύπου Α’ υπογεγραμμένη από τους ίδιους με συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

12. Για εργασίες στα εξοχικά

Δεν μπορεί να γίνουν εργασίες αυτό το διάστημα στα εξοχικά. Δεν μπορεί κάποιος να πηγαίνει στο εξοχικό. Επιτρέπεται μία και μόνο μετακίνηση. Ζητούμε την κατανόηση όλων. Να περιοριστούμε στο σπίτι μας, γιατί αυτή η περίοδος δεν είναι περίοδος διακοπών.

13. Για τα παιδιά διαζευγμένων συζύγων

Υπάρχει σχετική πρόνοια στο έντυπο, τύπου Β΄. Μπορεί να γίνει η συνεννόηση αυτή μεταξύ των γονέων. Αυτό που χρειάζεται προσοχή, είναι να τηρούν και οι δύο τους κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας, για να είναι ασφαλή και να μην έχουμε διασποράς του ιού στο άλλο σπίτι.

14. Για την επίσκεψη σε γονείς

Υπάρχει σχετικό πεδίο στα έντυπα που έχουν εκδοθεί, που πρέπει να συμπληρωθεί όταν θέλουμε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που είναι σε ανάγκη. Αν όμως έχουμε τη διάθεση να επισκεπτόμαστε συχνά τους γονείς μας, τους εκθέτουμε σε πολλαπλάσιο κίνδυνο.

15. Για ενδεχόμενη στάση σε επιτρεπόμενη μετακίνηση

Φυσικά μπορεί να σταματήσει κανείς στον φούρνο της γειτονιάς του ή στο φαρμακείο, Αυτό, όμως, δεν είναι άλλοθι για κατάχρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ