Το war room του Μαξίμου, οι στρατηγοί και οι επιτελείς της μεγάλης μάχης

641

Σε πλήρες κέντρο επιχειρήσεων, «εν καιρώ «πολέμου», μετέτρεψε το Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως πανδημία την εξάπλωση του κορωνοϊού και τα πρώτα κρούσματα έκαναν την εμφάνιση τους στην Ηλεία τη Θεσσαλονίκη και την πρωτεύουσα.

Του Κώστα Πασίση

Αυτή την περίοδο το στρατηγείο της κυβέρνησης, στην Ηρώδου Αττικού, στην «καρδιά» της Αθήνας, δε θυμίζει σε τίποτε το προ κρίσης Μαξίμου.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι μεν διακριτικά, αλλά ορατά και ιδιαίτερα αυστηρά, ενώ αίσθηση προκαλεί ότι τα περισσότερα γραφεία είναι πλέον κλειδωμένα, καθώς οι πολλοί εκ των συνεργατών εργάζονται από την οικία τους, για …ευνόητους λόγους.

Στο «war room», του Μαξίμου όμως υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα. Τα meeting διαδέχονται το ένα το άλλο. Υπουργοί, υφυπουργοί, και ειδικοί συνεργάτες συμμετέχουν σε επιτελικές συσκέψεις για την εξόντωση ενός …αόρατου και συνάμα θανατηφόρου εχθρού…
H κούραση είναι εμφανής αλλά κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν παραπονείται. Όλοι κάνουν το καθήκον τους…

Αλλωστε στο πεδίο της μάχης, στα νοσοκομεία αναφοράς, υπάρχουν θύματα… και ο αγώνας που δίνεται είναι η Ελλάδα να μη γίνει Ιταλία και Ισπανία, που είναι βυθισμένες στο πένθος.
Για το λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμερίζοντας πολιτικούς εγωισμούς έσπευσε και πήρε έγκαιρα αυστηρά μέτρα.

Χωρίς υπερβολή η Ελλάδα αποδείχθηκε ότι ήταν καλύτερα προετοιμασμένη χώρα, από πολλές άλλες μεγαλύτερες, ισχυρότερες και πιο σύγχρονες.

Η Task force του Μαξίμου
Οι επιτελικές αποφάσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου λαμβάνονται, από την λεγόμενη task force στην οποία προΐσταται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή. Επίσης μετέχουν μέσω βιντεοκλήσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στη μάχη κατά του κορωνοιού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστράτευσε και το Νίκο Χαρδαλιά ο οποίος αναβαθμίστηκε από γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, σε υφυπουργό Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, με αρμοδιότητα το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Με την ίδια απόφαση αναβαθμίστηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο μέχρι …χθες Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Στρατηγός ε.α. και πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Βασίλης Παπαγεωργίου.
Σε αυτή τη φάση ο Νικος Χαρδαλιάς αναλαμβάνει το επιχειρησιακό κομμάτι της …εκστρατείας καθώς τα πράγματα-όπως επεσήμανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα διαγγέλματα του, τις επόμενες ημέρες μπορεί να γίνουν χειρότερα και να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα. Ακόμη και αυτό της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις.

Το κράτος είναι εδώ

Προς έκπληξη πολλών, η κρατική μηχανή λειτούργησε υποδειγματικά. Αυτό φάνηκε από τη χθεσινή εξειδίκευση όλων των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης για την ανακούφιση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Οι κ.κ Σταικούρας, Γεωργιάδης και Βρούτσης μέσα σε χρόνο-ρεκορ έδειξαν ότι ήταν έτοιμοι απλά περίμεναν την έγκριση της Ευρώπης για να προχωρήσουν στην ανακοίνωση.
Η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έκτακτης κρίσης έριξε στην αγορά 10 δις ευρώ και αν χρειαστεί, θα υπάρξουν και νέα οριζόντια ευνοϊκά μέτρα.
Επίσης για πρώτη φορά το κράτος πέρασε στη λεγόμενη ψηφιακή εποχή και οι πολίτες άρχισαν να εξυπηρετούνται, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή τους και μια σύνδεση στο ιντερνετ.

Ο αριθμός 112 που αποσκοπεί στην προειδοποίηση των πολιτών για επερχόμενες φυσικές ή άλλες καταστροφές, απέστειλε δυο φορές προειδοποιητικό μήνυμα με οδηγίες για την αντιμετώπιση του κορωνοιου.

Να επισημάνουμε πως αν ο συγκεκριμένος αριθμός λειτουργούσε στην πυρκαγιά στο Μάτι, επί Συριζα ίσως να είχαν σωθεί δεκάδες ζωές.
Την ίδια στιγμή βγήκαν στον αέρα έξυπνα σποτάκια, που ενημερώνουν τους πολίτες για τα μέτρα προφύλαξης από τον φονικό ιό, που έχει φέρει τα πάνω-κάτω στο κράτος, στην οικονομία και την κοινωνία.

Ο δήμοι της χώρας σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία άρχισαν εκτεταμένες απολυμάνσεις στους δόμους και τις πλατείες.
Το κράτος την πιο κρίσιμη στιγμή λειτούργησε αποτελεσματικά και είναι δίπλα στον πολίτη.