today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Φινλανδία: Διαφωνεί με τη διενέργεια τεστ σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα

Η εθνική υπηρεσία Υγείας της Φινλανδίας αμφισβήτησε σήμερα την προτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προς όλες τις χώρες να διενεργούν τεστ σε όσο περισσότερους ανθρώπους εμφανίζουν συμπτώματα του κορωνοϊού.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες η Φινλανδία περιορίζει τα τεστ για τον κορωνοϊό στις πλέον ευάλωτες ομάδες και το υγειονομικό προσωπικό. Η εθνική υπηρεσία Υγείας εξήγησε ότι η διενέργεια τεστ σε όλους τους ανθρώπους που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα θα αποτελούσε σπατάλη υγειονομικών πόρων.

«Δεν κατανοούμε τις εντολές του ΠΟΥ για τα τεστ. Πλέον δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την ασθένεια από τον κόσμο. Αν κάποιος το ισχυριστεί αυτό, δεν κατανοεί τις πανδημίες», δήλωσε ο επικεφαλής υγειονομικής ασφάλειας της Φινλανδίας Μίκα Σάλμινεν.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεεσούς δήλωσε την Τετάρτη ότι η διενέργεια τεστ και η στρατηγική εντοπισμού των κρουσμάτων «θα πρέπει να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της αντιμετώπισης (της covid-19) σε όλες τις χώρες».

Ωστόσο οι αρχές της Φινλανδίας ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι περιορίζουν τα τεστ εξαιτίας της απουσίας πόρων για να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση.

Μέχρι χθες περίπου 3.000 άνθρωποι είχαν ελεγχθεί για τον ιό SARS-CoV-2 με αποτέλεσμα να έχουν εντοπιστεί «περίπου 400» επιβεβαιωμένα κρούσματα, επεσήμανε η υπηρεσία υγείας, προσθέτοντας όμως ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι 200 ή 300 φορές μεγαλύτερος.

Ο Σάλμινεν δήλωσε ότι η Φινλανδία μπορεί να διενεργεί τεστ σε περίπου 1.500 ανθρώπους ημερησίως, αλλά αυτή τη στιγμή δεν εξαντλεί τις ικανότητές της.

«Δεν κάνουμε όσα περισσότερα τεστ γίνεται, αλλά όσα χρειάζεται», εξήγησε. «Οι ασθενείς που μπορούν να παραμείνουν σπίτι τους δεν θα ωφεληθούν από τα τεστ», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ