today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Πρώτες βοήθειες τηλε-ψυχιατρικής

Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία προσφέρει για τους επόμενους τρεις μήνες δωρεάν ψυχιατρική κάλυψη για θέματα που αφορούν την επιδημία του κορονοϊού και τις ψυχιατρικές επιπλοκές της, με τη χρήση του λογισμικού τηλεϊατρικής της Melapus, της αναγνωρισμένης πλατφόρμας τηλεψυχιατρικής στην Ευρώπη.

Η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί με πολύ απλή λογική ώστε να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε με ένα “κλικ”. Η online (διαδικτυακή) συνεδρία με την ειδική εφαρμογή βιντεοκλήσης της Melapus δεν χρειάζεται εγκατάσταση επιπλέον προγράμματος για τη συνεδρία. Αρκεί ένα laptop και μια σύνδεση στο ιντερνετ.

«Από τη στιγμή που έκλεισαν τα πάντα, έπρεπε να κάνουμε κάτι για να στηρίξουμε τον κόσμο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Δημήτρης Πλουμπίδης.

Μέσα σε μόλις τρεις μέρες, είκοσι ψυχίατροι, μέλη της Εταιρείας, δήλωσαν εθελοντές σε αυτήν την προσπάθεια. «Όπως το 1999, όταν με τον σεισμό καταστράφηκε το ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αττικής και προχώρησε ο απο-ιδρυματισμός, έτσι και σήμερα αναγκαζόμαστε να αναπτύξουμε ηλεκτρονικές πλατφόρμες ώστε να μη μείνει ο κόσμος χωρίς βοήθεια», σημειώνει ο κ. Πλουμπίδης.

«Σε μια τόσο ευαίσθητη κατηγορία ανθρώπων, η προσωπική επαφή, ένα βλέμμα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο είναι βέβαιο ότι είναι σχεδόν αδύνατο μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Οι συνθήκες όμως είναι ιδιαίτερες και οι ηλεκτρονικές συνεδρίες “δρουν σαν πρώτες βοήθειες”», εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΨΕ, ώστε οι άνθρωποι που έχουν άμεση ανάγκη να πάρουν τις βασικές οδηγίες.

«Δεν πρέπει να σταματήσει η παρακολούθηση των ανθρώπων. Αυτό θα μας βοηθήσει ώστε να βλέπουμε από κοντά λίγους-λίγους για να τηρούνται και τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας». Η μέθοδος της τηλεψυχιατρικής από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, ξεκίνησε χτες και ήδη έχει τύχει πολύ καλής υποδοχής.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο www.psych.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ