today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Netflix: Μείωση 25% του ρυθμού μεταβίβασης δεδομένων στην Ευρώπη

Η εταιρεία Netflix ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μειώσει τον ρυθμό μεταβίβασης δεδομένων (δυαδικός ρυθμός εξυπηρέτησης) σε όλες τις μεταδόσεις ροής (streaming) της πλατφόρμας στην Ευρώπη, μειώνοντας στην πράξη την κίνηση κατά 25% στα ευρωπαϊκά της δίκτυα, με σκοπό να διατηρηθεί η ομαλή λειτουργία του διαδικτύου κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Η απόφαση ελήφθη μετά από συνομιλίες μεταξύ του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς και Ψηφιακής Πολιτικής, Τιερί Μπρετόν και του διευθύνοντος συμβούλου της Netflix, Ριντ Χάστινγκς.

Ο Μπρετόν είχε προτρέψει χθες την πλατφόρμα συνεχούς ροής βίντεο να χαμηλώσει την ποιότητα ανάλυσης των βίντεο της για να αποφευχθεί η συμφόρηση στο διαδίκτυο.

Μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Reed Hastings, διευθύνοντα σύμβουλο του Netflix, ο κ. Μπρετόν δήλωσε ότι «η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Οι κυβερνήσεις έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και ενθαρρύνουν την τηλεργασία και την ηλεκτρονική εκπαίδευση. Όλοι μας, οι πλατφόρμες συνεχούς ροής, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οι χρήστες, έχουμε κοινή ευθύνη να λάβουμε μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του διαδικτύου, ενώ συνεχίζεται η μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού.»

Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται γενικευμένη συμφόρηση των δικτύων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Φορέας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) συζητούν προληπτικά τη δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού αναφοράς με στόχο την παρακολούθηση της κατάστασης της διαδικτυακής κίνησης σε κάθε κράτος μέλος, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα χωρητικότητας.

Γενικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η κατάσταση αναδεικνύει τη σημασία που έχει η συνέχιση των επενδύσεων στα δίκτυα, ιδίως πέμπτης γενιάς (5G) και οπτικής ίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ