today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Ε. Μυτιληναίος: Πρωτόγνωρη η κρίση, αλλά έχουμε δοκιμαστεί ξανά, θα τα καταφέρουμε

Χωρίς αμφιβολία το 2020 θα είναι μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις και ,όπως όλοι, αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητες. Ωστόσο παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και διαχειριζόμαστε την κρίση. Περάσαμε ως διοίκηση αρκετά τεστ, όπως κλειστές τράπεζες και κρίσεις τιμών, όμως τις ξεπεράσαμε και βγήκαμε ισχυρότεροι. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα ξανακαταφέρουμε, ανέφερε κατά το conference call για τα αποτελέσματα του 2019 ο επικεφαλής της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Παρά τις αρνητικές συνθήκες, η εκτίμηση της διοίκησης της Mytilineos είναι ότι και οι τρεις τομείς δραστηριότητας (μεταλλουργία, EPC, ενέργεια) έχουν ξεχωριστά πλεονεκτήματα με αποτέλεσμα η διαφοροποίηση να προσφέρει σταθερότητα για την εταιρεία. Παράλληλα ο ισχυρός ισολογισμός, ο χαμηλός δανεισμός και το ισχυρό cash flow προσφέρουν ανθεκτικότητα σε μια ταραγμένη εποχή, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μείωση στις πωλήσεις αλουμινίου ή αλουμίνας παρά μόνο γεωγραφικές ανακατατάξεις καθώς οι πελάτες της Β. Ιταλίας έχουν επιβραδύνει και έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις σε Έλληνες πελάτες που καλύπτουν το κενό. Δουλεύουμε σε πλήρη δυναμικότητα και χωρίς να υπάρχουν καθυστερήσεις στην παραγωγή, τόνισε.

Ο κατασκευαστικός κλάδος δεν επηρεάζεται καθώς είναι διεθνής δραστηριότητα με διαφοροποιημένη παρουσία σε αρκετά σημεία του κόσμου.

Για τον τομέα της ενέργειας ανέφερε ότι στην Ιταλία η ζήτηση ρεύματος μειώθηκε 7% ωστόσο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καθόλου μείωση. Εξάλλου ο τομέας του φυσικού αερίου επωφελείται από τις μειωμένες τιμές και εκτιμάται ότι το 2020 θα εξοικονομηθούν 99 εκατ. ευρώ σε κόστος καυσίμου. Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε μάλιστα ότι είναι λάθος η εκτίμηση ότι όλες οι ενεργειακές εταιρείες πλήττονται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Ωστόσο, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε ότι έχουν τεθεί σε παύση όλες οι επενδύσεις που σχεδιάζονται πλην εκείνων των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή, δηλαδή πλην της νέας μονάδας φυσικού αερίου. Αντίθετα για το νέο εργοστάσιο της αλουμίνας, ακόμη δεν έχει ληφθεί η επενδυτική απόφαση και το πρότζεκτ μπαίνει σε παύση. Πρόκειται για ένα έργο που μας αρέσει πολύ στη διοίκηση και ελπίζουμε σύντομα να μπορέσουμε να αλλάξουμε την απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την ανησυχία του για την κρίση του κορονοϊού, καθώς οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί αποτελούν πρόκληση για όλο τον κόσμο και είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Στην εταιρεία από το ξέσπασμα της κρίσης δημιουργήθηκε ειδική ομάδα για την εκτίμηση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού ενώ υπάρχει επικοινωνία με την κυβέρνηση και τις αρχές υγείας. Αναπτύχθηκε business continuity plan που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ξεκάθαρα πρωτόκολλα εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας, αποτροπή ταξιδιών, τηλεργασία σε ποσοστό 80% των εργαζομένων στα γραφεία της εταιρείας, παροχή εξοπλισμού υγείας στο προσωπικό, ειδικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους υψηλού ρίσκου και αποφυγή περιοχών υψηλού ρίσκου.

Σήμερα είναι πρόωρο να ποσοτικοποιήσουμε τις επιπτώσεις από την κρίση, τα περιθώρια έχουν καταρρεύσει ενώ κάνουμε καθετί για να προστατέψουμε τους ανθρώπους και τα εργοστάσιά μας, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος προσθέτοντας ότι οι μονάδες ηλεκτρισμού και το unit του φυσικού αερίου αποτελούν κρίσιμες αρτηρίες για την οικονομία και θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Σχολιάζοντας τα θετικά αποτελέσματα, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο τζίρος ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ με αύξηση της λειτουργικής και της καθαρής κερδοφορίας. Στα επιτεύγματα της χρονιάς περιλαμβάνονται η νέα επένδυση για τη δημιουργία της πιο σύγχρονης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την επέκταση στις ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά πρότζεκτ, την είσοδο στην ανακύκλωση αλουμινίου και την επιτυχή έκδοση του διεθνούς ομολόγου. Όπως είπε τα αποτελέσματα αντανακλούν τα πλεονεκτήματα των διαφοροποιημένων αλληλοσυμπληρωματικών δραστηριοτήτων. Η διοίκηση θα προτείνει στην ετήσια Γενική Συνέλευση μέρισμα 0,36 ευρώ ανά μετοχή.

Πηγή:capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ