today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς ύφεση το 2020

Η πανδημία του κορονοϊού θα βυθίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ύφεση φέτος, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, εκτιμώντας ότι το μπλοκ κινδυνεύει με πλήγμα 2-2,5%.

Το ξέσπασμα της επιδημίας έχει πλήξει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες ενώ έχει οδηγήσει πολλές χώρες στο να κλείσουν τα σύνορά τους, αλλά και κυβερνήσεις στο να επιβάλουν καραντίνα, με την Ευρώπη να είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

«Προφανώς αναμένουμε ύφεση κατά τη διάρκεια του 2020», δήλωσε ο Μπρετόν στον ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business. «Είμαστε σε πόλεμο με τον ιό. Σε οικονομικό πόλεμο».

Η Γαλλία είναι από τις χώρες που ζητούν μαζικά και συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης στην Ευρώπη. Έως τώρα τα περισσότερα οικονομικά μέτρα για να αποσβεστεί ο οικονομικός αντίκτυπος έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο.

«Πριν από την κρίση, (αναμέναμε) περίπου 1,4% (οικονομική) ανάπτυξη για το σύνολο της ηπείρου, τώρα αναμένουμε αρνητικό αντίκτυπο μεταξύ 2% και 2,5%», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν αργότερα σήμερα το πώς να συντονίσουν την απάντησή τους απέναντι στον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ