today-is-a-good-day
18.4 C
Athens

Σκηνικό πολέμου στήνει ο Ερντογάν σε Έβρο και Αιγαίο

«Σκηνικό» πολέμου στήνει η Άγκυρα τις τελευταίες ημέρες με δυο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, να πετούν πάνω από τον Έβρο, που έχει «γεμίσει» από ορδές μεταναστών, με εικονικές αερομαχίες στο Αιγαίο, με τουρκική ακταιωρό να ακουμπά σκάφος του Λιμενικού, ενώ εξαιρετικά ύποπτη είναι και η ρητορική μίσους από τον Ερντογάν.
Με αλλεπάλληλες προκλήσεις, σε αέρα, ξηρά και Θάλασσα, ο Σουλτάνος δείχνει τα «δόντια» του επιδιώκοντας ενδεχομένως ένα μίνι «θερμό» επεισόδιο.

Του Κώστα Πασίση

Σενάριο που δεν αποκλείει – σύμφωνα με πληροφορίες – ούτε και η αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, μετα τα περίεργα γεγονότα των τελευταίων 24ωρων.
Διπλωματικές πηγές αναλύοντας την κατάσταση τονίζουν ότι το σχέδιο του με τους μετανάστες στον Έβρο δεν του βγήκε. Επιπλέον η επιχείρηση στην Ιτλιμπ πλήγωσε τον εγωισμό του και τον έφερε σε δυσχερή θέση, με αποτέλεσμα σήμερα να αναζητά επειγόντως ένα «σωσίβιο».
Ωστόσο κυβερνητικές πηγές βλέπουν το όλο θέμα μέσα από άλλη οπτική γωνία και δε συμμερίζονται τα σενάρια εμπλοκής.
Τεκμηριώνουν δε τη θέση τους αυτή, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει ανοικτά πολλά μέτωπα με τη Συρία να παραμένει αιμορραγούσα πληγή, ενώ και οι κούρδοι παραμονεύουν στη γωνία.
Παράλληλα -προσθέτουν- ότι οι στρατηγοί στην Άγκυρα γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν είναι Κύπρος. Έχει ετοιμοπόλεμο στρατό, αεροπορία και ναυτικό, έτοιμο να τιμωρήσει σκληρά οποιοδήποτε εισβολέα.
Απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, η χώρα μας απαντά με αυξημένη ετοιμότητα και ψυχραιμία. Ήδη, στον Έβρο, οι ελληνικές δυνάμεις έδωσαν ένα καλό μάθημα στους τούρκους, απενεργοποιώντας το οργανωμένο σχέδιο τους, για παραβίαση των ελληνικών συνόρων από μετανάστες.
«Η Τουρκία απομονώνεται, γιατί χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές, όπως αυτές που βλέπουμε, με καταιγισμό προπαγάνδας, fake news, επιθετικών ενεργειών», τόνισε σε δηλώσεις του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Και πρόσθεσε «Η Ελλάδα θέλει σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά θα πρέπει η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, καθώς αυτό θα είναι προς το συμφέρον της για να στηριχθεί η ίδια από την Ευρώπη», δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί η χώρα μας.
Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει ως προτεραιότητα του να κεφαλαιοποιήσει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη για την Τουρκία και παράλληλα να υπάρξει αλλαγή της συμφωνίας του Δουβλίνου και να μπορούν να γίνουν μετεγκαταστάσεις μεταναστών και από την ενδοχώρα.
Τέλος πρέπει να επισημάνουμε ότι τα δυο επικείμενα ραντεβού του Ερντογάν με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν την ερχόμενη εβδομάδα θεωρούνται κομβικής σημασίας για τον αν θα οδηγηθεί η κατάσταση σε εκτόνωση…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ