today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Προαιρετικό κλείσιμο των καταστημάτων προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

Το προαιρετικό 15ήμερο κλείσιμο των καταστημάτων ζήτησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή του προς τους υπουργούς  Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, σημειώνει στην επιστολή του ότι μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς «και προσπαθώντας να προλάβουμε δυσάρεστες εκπλήξεις που πιθανόν να προκύψουν και να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρότερα μέτρα αργότερα, προτείνουμε το προαιρετικό 15ήμερο κλείσιμο των καταστημάτων, με τα ακόλουθα μέτρα:

 

* Ένταξη  όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων στο καθεστώς των 48 δόσεων.

 

* Κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού από το κράτος, αξιοποιώντας όλα τα πιθανά διαθέσιμα κονδύλια για τη μείωση της ανεργίας, με την υποστήριξη και της ΕΕ.

 

* Παράταση πληρωμής των πάσης φύσεως ρυθμίσεων προς το Δημόσιο, τους Ασφαλιστικούς φορείς, τα Τραπεζικά Ιδρύματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους οργανισμούς ΔΕΚΟ, έως την ομαλοποίηση της κατάστασης.

 

* Μηδενισμός υποχρέωσης καταβολής ενοικίων, για το δεκαπενθήμερο διάστημα που οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές».

 

Με την πρόταση αυτή, όπως αναφέρεται, το όποιο κόστος θα είναι σίγουρα μικρότερο σε σχέση με αυτό που θα προκύψει αν ληφθούν μέτρα αργότερα και θα αφορούν υποχρεωτικά το σύνολο των επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζει η επιστολή, το κόστος επιμερίζεται μεταξύ όλων των φορέων της οικονομίας, εργοδότες, κράτος, εργαζόμενοι και δημιουργεί τις δυνατόν μικρότερες αρνητικές συνέπειες, προφυλάσσοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και δημιουργώντας τις συνθήκες για γρηγορότερη ανάκαμψη, κρατώντας ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

 

Σε κάθε περίπτωση, για τις επιχειρήσεις που θέλουν και μπορούν να παραμείνουν σε λειτουργία, σημειώνεται ότι είναι θεμιτή η θέσπιση ενός μειωμένου ωραρίου λειτουργίας από 10:00 έως 17:00, με αντίστοιχη αναστολή του εθνικού πλαισίου ωρών λειτουργίας καταστημάτων.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, με αφορμή την επιστολή για το προαιρετικό κλείσιμο των καταστημάτων δήλωσε ότι προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι η υγεία όλων και πρώτο μέλημα είναι να ανακόψουμε άμεσα τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα, ώστε η χώρα μας δρώντας προληπτικά, να βγει πρώτη και με τις δυνατόν λιγότερες απώλειες από την κρίση, για να δώσει το παράδειγμα μιας οργανωμένης, σύγχρονης και ώριμης κοινωνίας, που ενωμένη αντιμετωπίζει δραστικά και υπεύθυνα το πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ