today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Θα περάσει κι αυτό..!

*Του Νίκου Αρμένη

 Ο κορωνοϊός κατάφερε να πλήξει και το δρομικό κίνημα. Όχι φυσικά μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Μαραθώνιοι και αγώνες δρόμου μικρότερων αποστάσεων αναβάλλονται ο ένας μετά τον άλλο. Οι εαρινοί μαραθώνιοι στην Ευρώπη αλλάζουν ημερομηνίες χωρίς να είναι κανείς σίγουρος ότι τελικά όντως ο αγώνας θα γίνει. Διοργανωτές και δρομείς έχουν τρελαθεί.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ισχυρό «χτύπημα» στην καρδιά του αθλήματος που αγαπούν εκατομμύρια αθλητές και αθλούμενοι σε όλο τον πλανήτη. Αλλά και «χτύπημα» με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες. Βλέπετε, ο αθλοτουρισμός είναι στις μέρες μας ένα από τα βασικά γρανάζια της οικονομίας των περισσότερων χωρών του δυτικού κόσμου και όχι μόνο. Οι διοργανωτές αναζητούν τρόπους να έχουν τους δρομείς που υπολόγιζαν στην εκκίνηση και στις νέες ημερομηνίες διεξαγωγής του αγώνα τους και να μη χρειαστεί τελικά να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για αποζημιώσεις.

Οι δρομείς «κλαίνε» και τα λεφτά και τον ιδρώτα τους. Όσοι μπορούν και αν μπορούν, αλλάζουν τις κρατήσεις στις πτήσεις που θα ταξίδευαν. Όσοι επίσης είχαν κλείσει διαμονή με δωρεάν ακύρωση, είναι λίγο πιο τυχεροί από εκείνους που δεν είχαν προνοήσει ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή. Και όλοι ανεξαιρέτως σκέφτονται τα πολλά χλμ που έχουν τρέξει στην προετοιμασία τους και τρόπους για να προσαρμόσουν την προπόνησή τους ώστε να φορμαρμιστούν ενόψει της νέας ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα τους.

Στον μικρόκοσμο των δρομέων – που όμως είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο φαντάζονται όσοι δεν έχουν ιδέα από αγώνες δρόμου – αυτό που συμβαίνει περιγράφεται με μία μόνο λέξη: Καταστροφή.

Όμως δεν είναι φίλες και φίλοι. Ομολογώ δεν είναι, παρότι αρχικά μου ξίνισαν και μένα αυτές οι αποφάσεις. Όταν ενημερώθηκα ότι μπορεί κάποιος να μεταδίδει τον ιό χωρίς ακόμα να έχει εμφανίσει συμπτώματα, κατανόησα πλήρως την ορθότητα αυτών των αποφάσεων τις οποίες θεωρούσα λανθασμένα υπερβολικές.

Η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλους και απ’όλα και δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά φίλες και φίλοι.

Και όσες και όσοι σαν και μένα έχετε ετοιμαστεί για μαραθώνιο διανύοντας παραπάνω χλμ, αν τελικά δεν τρέξετε, μην χολοσκάτε. Όπως μου έχει πει η προπονήτριά μου και κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου, τα χλμ είναι σαν τις καταθέσεις στην τράπεζα. Θα έρθει η ώρα της ανάληψης λοιπόν και με τόκο μάλιστα!

Έτσι, χαμογελάμε και τρέχουμε τηρώντας τους κανόνες υγιεινής που υποδεικνύουν οι επιστήμονες λοιμωξιολόγοι και είμαστε σίγουροι ότι θα περάσει κι αυτό..!

*Ο Νίκος Αρμένης είναι δημοσιογράφος-πολιτικός συντάκτης και μαραθωνοδρόμος. Εργάζεται στο ΑΠΕ και το MEGA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ