today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Η χώρα μας υφίσταται έναν υβριδικό πόλεμο – Γράφει ο Στ. Γιαννάκης

Η χώρα υφίσταται έναν υβριδικό πόλεμο, μια ασύμμετρη απειλή, μια οιονεί εισβολή.
Κάθε κράτος, όχι μόνον σε τέτοιες συνθήκες αλλά πάντα, οφείλει να υπερασπίσει τα εθνικά του συμφέροντα.

Γράφει ο Στέργιος Γιαννάκης

Μετά από 5 χρόνια παθητικής στάσης, ανοχής, ακόμα και ενθάρρυνσης των μεταναστευτικών ροών, έγινε επιτέλους συνειδητό από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και την πολιτική ηγεσία ότι πρόκειται κυρίως για κατευθυνόμενη μαζική παράνομη μετανάστευση που απειλεί την εθνική και κοινωνική συνοχή της χώρας, την εθνική ασφάλεια και το εθνικό μας αύριο.

Τα εξελισσόμενα γεγονότα στον Έβρο και η βιαιότητα από την πλευρά των επιχειρούντων είσοδο στη χώρα, κατέδειξαν ότι δεν πρόκειται – πλην ενδεχομένως λίγων εξαιρέσεων – για άτομα με προφίλ πρόσφυγα που χρήζουν της απαιτούμενης και νόμιμης στήριξης και αλληλεγγύης, αλλά για χιλιάδες Ασιάτες και Αφρικανούς που βιαιοπραγούν εκβιάζοντας.
Συνειδητοποιήθηκε απ’ όλους, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι δεν πρόκειται για μια απλή ανθρωπιστική κρίση, αλλά για την προώθηση των γεωπολιτικών στόχων του αδίστακτου και αδυσώπητου γείτονά μας, που θέλοντας να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα για προφανείς λόγους και να εκβιάσει την Ευρώπη, προχωρά στην εκμετάλλευση δυστυχισμένων ανθρώπων και στην εργαλειοποίηση δικτυωμένων ανθρώπινων ροών.

Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι γρήγορες και αποτελεσματικές αποφάσεις και παρεμβάσεις τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, η αυταπάρνηση, ο επαγγελματισμός και η επάρκεια των Ενόπλων μας Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού, αλλά και η κινητοποίηση και ενεργοποίηση του τοπικού πληθυσμού – ανδρών και γυναικών – μπόρεσαν να κρατήσουν όρθιο τον Έβρο και να αλλάξει η διαχείριση και ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και στα νησιά μας που παραμένουν ακόμα ευάλωτα.
Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ηγεσία των Ευρωπαϊκών θεσμών ήρθε στον Έβρο και διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» την επικινδυνότητα της κατάστασης.
Ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να προσβλέπει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, που μέχρι σήμερα υπήρξε αναποτελεσματική σε ότι αφορά το μεταναστευτικό και απαιτείται επιτέλους μια συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος και ένα ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης αυτής της πολιτικής από την Ε.Ε..

Απ’ αυτήν όμως τη νέα εθνική μας περιπέτεια υπάρχει και ένα μεγάλο όφελος: γκρεμίστηκαν οι αυταπάτες, κατέρρευσαν οι ιδεοληψίες, υπήρξε η αφύπνιση και επετεύχθη η εθνική συνεννόηση, από μόνη της, σε κοινωνικό επίπεδο, στοιχεία που είχαν ή αμβλυνθεί ή ατονήσει τα τελευταία χρόνια.

Η εθνική προσπάθεια τώρα κλιμακώνεται και απαιτείται ομοψυχία και υπευθυνότητα απ’ όλους μας.

*Ο Στέργιος Γιαννάκης είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νομού Πρέβεζας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ