today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

K.Αρβανίτης: Να μη γίνει η ΕΕ Ευρώπη του Βίσεγκραντ

«Εδώ, αυτή την στιγμή, είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη για τη δημιουργία ενός προοδευτικού, δημοκρατικού μετώπου για την Ευρώπη της Ειρήνης και της αλληλεγγύης», υπογράμμισε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Αρβανίτης τόνισε ότι «κράτη-μέλη παίζουν γεωπολιτικά παιχνίδια στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή» και ότι «η ΕΕ δεν καταδικάζει την πολιτική Ερντογάν, αντιθέτως στις δηλώσεις η ηγεσία της, αποκαλεί την Τουρκία φίλη χώρα». Πρόσθεσε, δε, ότι «ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Αρβανίτης, επανέλαβε το αίτημα για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής και τόνισε: «Δια της πλαγίας οδού φέρνετε την πολιτική των κλειστών κέντρων κράτησης, χωρίς να πείτε κουβέντα για την αποσυμφόρηση της Ελλάδας και την ισότιμη και αναλογική μετεγκατάσταση των προσφύγων στα κράτη-μέλη».

Η παρέμβασή του έχει ως εξής:

«Κύριε Βέμπερ, την ξέρουμε την αγάπη σας για την Ελλάδα. Την ζήσαμε στο πετσί μας, πάρα πολύ άγρια.

Όμως το θέμα είναι αλλού.

Σήμερα ζούμε στιγμές απόλυτης υποκρισίας.

Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κύριε Βέμπερ, δεν άκουσα να λέτε κάτι για τον Ερντογάν.

Κράτη-μέλη παίζουν γεωπολιτικά παιχνίδια στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, η ΕΕ δεν καταδικάζει την πολιτική Ερντογάν, αντιθέτως στις δηλώσεις η Ηγεσία της, αποκαλεί την Τουρκία φίλη χώρα.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν και ο κύριος Σχοινάς προσφέρουν στην Ελλάδα 700 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης.

Χωρίς απόφαση των οργάνων της ΕΕ, αλλάζει η πολιτική για το προσφυγικό.

Καθιστάτε την Ελλάδα φυλακή κατατρεγμένων. Δια της πλαγίας οδού φέρνετε την πολιτική των κλειστών κέντρων κράτησης, χωρίς να πείτε κουβέντα για την αποσυμφόρηση της Ελλάδας και την ισότιμη και αναλογική μετεγκατάσταση των προσφύγων στα κράτη-μέλη.

Δεν συγκαλείτε Σύνοδο Κορυφής. Γιατί;

Τα κορυφαία στελέχη της Κομισιόν δεν είπαν κουβέντα για αναθεώρηση του Δουβλίνου, κουβέντα για την παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης και του δικαιώματος στο άσυλο.

Μετατρέπετε την πολιτική του Βίσεγκραντ σε πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εδώ, αυτή την στιγμή, είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη για τη δημιουργία ενός προοδευτικού, δημοκρατικού μετώπου για την Ευρώπη της Ειρήνης και της αλληλεγγύης.

Πήραμε κουράγιο από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Ευχαριστούμε πολύ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ