today-is-a-good-day
21 C
Athens

Ένα εκατομμύριο λιγότεροι καπνιστές έως το τέλος του 2021

Η Παπαστράτος θέτει έναν μεγάλο στόχο που αφορά ΟΛΟΥΣ: Αφήνει το τσιγάρο στην προηγούμενη δεκαετία και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα #prostokalytero

Η Παπαστράτος θέτει τον άκρως φιλόδοξο στόχο της ραγδαίας μείωσης των καπνιστών στην Ελλάδα κατά 50%, απευθύνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό κάλεσμα σε όλους για να συμβάλλουν για την επίτευξή του.

Ασφυκτικά γεμάτη από εκλεκτούς εκπροσώπους του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου και υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, η αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό προκειμένου η Παπαστράτος να ανακοίνωσει τη νέα της μεγάλη πρωτοβουλία. Το να έχουν δηλαδή αφήσει πίσω τους το τσιγάρο μέχρι το τέλος του 2021 ένα εκατομμύριο καπνιστές που είτε θα διακόψουν το κάπνισμα είτε θα στραφούν σε επιστημονικά τεκμηριωμένες καλύτερες εναλλακτικές – προϊόντα θέρμανσης καπνού ή ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Την πρωτοβουλία, που έρχεται στην αφετηρία της νέας δεκαετίας και δύο μόλις χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, με την οποία η Παπαστράτος σταμάτησε οριστικά την παραγωγή τσιγάρων και μετατράπηκε σε εταιρία τεχνολογίας που εξάγει καινοτομία (όσον αφορά τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα) σε όλο τον κόσμο, παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης. Κερδίζοντας το ομόφωνο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων δηλώνοντας: «Η αλλαγή ξεκινάει σήμερα, μέσα σε αυτή την αίθουσα. Από εμάς, τα 250 άτομα που βρισκόμαστε εδώ. Αλλά και απ’ όσους μας παρακολουθούν ζωντανά, αυτή τη στιγμή – ανθρώπους της Παπαστράτος, συνεργάτες και καταναλωτές. Αυτή είναι η στιγμή η χώρα να στοχεύσει ψηλότερα, να αφήσει το τσιγάρο στην προηγούμενη δεκαετία και η κοινωνία να αλλάξει #prostokalytero. Ξέρουμε ότι ο κόσμος δεν είναι ιδανικός. Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να τον μεταμορφώσουμε σε ιδανικό. Θέτουμε ένα μεγάλο στόχο, ένα στόχο που θα μπορούσε να είναι και εθνικός, και αναγνωρίζουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλους. Οι συνέργειες και η συνεργασία δεν είναι μόνο καλοδεχούμενες, είναι απαραίτητες. Χρειαζόμαστε έναν ανοικτό, ουσιαστικό διάλογο για το τέλος του τσιγάρου. Σε αυτόν τον διάλογο δεν περισσεύει κανείς. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων».

Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Παπαστράτος.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, έδωσε τα συγχαρητήριά του στην Παπαστράτος για την πρωτοβουλία αυτή, επισημαίνοντας επιπλέον πως: «Το γεγονός ότι προέρχεται από μια εταιρεία με αυτή τη διαδρομή έχει πολλούς συμβολισμούς σε ό,τι αφορά το ίδιο το επιχειρείν, την υπευθυνότητά του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το πως πρέπει να δραστηριοποιείται σε μια πραγματικά δημοκρατική, ελεύθερη κοινωνία. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια έκκληση. Ας δούμε αυτόν τον αγώνα εναντίον του καπνίσματος, αυτή την αντίσταση απέναντι στο κάπνισμα, σαν μια άσκηση ελευθερίας. Ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος σε μια δημοκρατική κοινωνία, είναι εκείνος που έχει τη δύναμη μέσω της ελευθερίας να αυτοπεριορίζεται, ώστε αυτή η ελευθερία να μην βλάπτει τον ίδιο και πολύ περισσότερο να μην αναιρεί την ελευθερία των άλλων».

Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο  Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, που δήλωσε: «H εταιρεία σας είναι συμβατή με τη νέα εποχή, είναι συμβατή με την ανάγκη να υπηρετηθεί η Δημόσια Υγεία. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε σέβονται το ανώτατο αγαθό που είναι η υγεία του ανθρώπου. Χαίρομαι που σε διάφορες περιστάσεις συμμετέχετε και στηρίζετε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια κατά του καπνίσματος, η οποία αποτελεί και προσωπικό όραμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος με τον Υπουργό Υγείας, κύριο Βασίλη Κικίλια κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Για την μεταμόρφωση της Παπαστράτος μίλησαν επίσης, μέσω ειδικού video που προβλήθηκε στην εκδήλωση, εκλεκτοί συνοδοιπόροι της σε αυτή την προσπάθεια όπως ο κ. Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδος που δήλωσε: « Με ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον, με σαφή αντίληψη για την απαίτηση της κοινωνίας για καλύτερη υγεία και απεξάρτηση από το τσιγάρο η Παπαστράτος ανέλαβε τις ευθύνες της, είδε την ευκαιρία, άλλαξε ριζικά το μοντέλο της ανάπτυξης της και πέτυχε κάτι καινούργιο. Ωφελώντας ταυτόχρονα και την οικονομία με νέες θέσεις εργασίας και δημιουργία νέου πλούτου αλλά και την κοινωνία προσφέροντάς της ένα εργαλείο για να κόψει πια το τσιγάρο. Καθώς επίσης ο κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που επισήμανε πως: «Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες που κάνουν οι επιχειρήσεις που ερευνούν, καινοτομούν και δημιουργούν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες και συμβαδίζουν με τα νέα δεδομένα και τις αντιλήψεις, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα. Επιχειρήσεις όπως η Παπαστράτος που τόλμησε και επένδυσε στο να χαράξει ένα νέο δρόμο στο χώρο των καπνικών προϊόντων με σεβασμό στον καταναλωτή και το περιβάλλον, αναπροσαρμόζοντας το κεντρικό της μήνυμα και τους στόχους της, δίνουν με τον καλύτερο τρόπο την αντίληψη και την φιλοσοφία που πρέπει να διέπουν μια σύγχρονη επιχείρηση που επιθυμεί να πρωτοπορεί».

Από πλευράς της, η Παπαστράτος δεσμεύτηκε για σειρά δράσεων που θα υλοποιηθούν για την επίτευξη αυτού του στόχου, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, όπως – ανάμεσα σε άλλα – πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης σε 20.000 σημεία λιανικής πώλησης για τη σημαντικότητα αλλά και την ανάγκη συμμόρφωσης με το νόμο για  άρνηση πώλησης προϊόντων νικοτίνης σε ανήλικους, υποστήριξη πρωτοβουλιών προς «Έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο», όπως την 3η Smoke-Free ΔΕΘ, το  2ο Smoke-Free Delphi Economic Forum, τη Smoke-Free Αστυπάλαια αλλά και νέες προϊοντικές προτάσεις, εντός του 2020, για όσους κάνουν την αλλαγή σε καλύτερες εναλλακτικές, με βάση πάντα την τεχνολογία, την επιστήμη και την καινοτομία.

Ενώ η συγκεκριμένη πρωτοβουλία χαίρει και την πλήρη υποστήριξη της μητρικής της εταιρείας, Phillip Morris International, με τον κ. Fred de Wilde, Πρόεδρο της Περιφέρειας Ευρωπαϊκής Ένωσης της PMΙ να δηλώνει: « Ως Πρόεδρος της Περιφέρειας Ευρωπαϊκής Ένωσης της PMI, υποστηρίζω πλήρως την πρωτοβουλία της Παπαστράτος για ένα εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές στην Ελλάδα έως το τέλος του 2021. Η Ελλάδα και η Παπαστράτος μπορούν να βασιστούν στην πλήρη στήριξή μας. Στο συγκεκριμένο θέμα η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αφού συγκαταλέγεται στις τρεις πρώτες αγορές παγκοσμίως όσον αφορά τις smoke-free εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται στους καπνιστές». Ένα γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς πως η PMI έχει επενδύσει ήδη πάνω από έξι δις δολάρια τα τελευταία 10 χρόνια στην έρευνα και την ανάπτυξη των καινοτόμων εναλλακτικών καπνικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τέλος, μίλησαν για την δική τους smoke-free εμπειρία ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης,  ο κ. Συμεών Τσομώκος, Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών,

ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου (ένας από τους πρώτους Δήμαρχους που ξεκίνησε  μια μεγάλη πρωτοβουλία προκειμένου τα Τρίκαλα να σβήσουν το τσιγάρο) και ο Δήμαρχος της Αστυπάλαιας, του πρώτου νησιού παγκοσμίως που ανακηρύχθηκε Smoke-Free με την πιστοποίηση της αυστριακής TUV, κ. Νίκος Κομηνέας.

Αποδεικνύοντας πως το ανοιχτό κάλεσμα της Παπαστράτος προς όλους (κοινωνία, πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, επιχειρηματικό κόσμο) έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά και ότι, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αυτό που μοιάζει ανέφικτο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, όταν ενώνονται διαφορετικές δυνάμεις. Κάνοντας το όραμα ενός κόσμου χωρίς τσιγάρο να μοιάζει, για όλους μας, πιο ρεαλιστικό από ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ