today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Αντιδράσεις βιομηχανιών στην επιβολή τέλους σε όλες τις πλαστικές σακούλες

Αντιδρά η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) με την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους σε όλες τις πλαστικές σακούλες και όχι μόνο στις λεπτές, που επιβάλλει η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου που βρίσκεται υπό διαβούλευση. Σε ανακοίνωση του συνδέσμου αναφέρεται πως «από τον “άδικο φόρο που υπερφορολογεί τους Έλληνες πολίτες”, όπως χαρακτήριζε ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία τον περιβαλλοντικό φόρο χρήσης της πλαστικής σακούλας, τώρα επεξεργάζεται ως κυβέρνηση, την ατεκμηρίωτη επέκτασή του με την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους σε όλες τις σακούλες από πολυαιθυλένιο -ακόμη και στην επαναχρησιμοποιούμενη συμβατική σακούλα άνω των 50 μικρών».

Ο ΣΒΠΕ επισημαίνει ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ξεπερνά τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τη διεθνή εμπειρία, αδιαφορεί για το πνεύμα της κυκλικής οικονομίας και αιφνιδιάζει την ήδη πιεσμένη ελληνική παραγωγή, προς χάριν μιας -προς συζήτηση- φιλικής προς το περιβάλλον πρωτοβουλίας, που θα οδηγήσει σε επιβάρυνση και τον καταναλωτή».

Κατά τον σύνδεσμο, οι μεγάλου πάχους σακούλες μεταφοράς (άνω των 50 μικρών, όπως ονομάζονται) «είναι σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 720/2015, τον Ν. 4496/8-11-2017, εναρμονίζονται με το ισπανικό πρότυπο UNE 53942 και ως εκ τούτου θεωρούνται επαναχρησιμοποιούμενες ή/και πολλαπλά χρησιμοποιούμενες. Λόγω του μεγέθους τους, αφενός έχουν αντικαταστήσει σε σημαντικό ποσοστό τις σακούλες απορριμμάτων με αντίστοιχη μείωση πλαστικής ύλης και αφετέρου καθώς περιέχουν σημαντικό ποσοστό ανακυκλωμένου υλικού, συμβάλλουν ενεργά στην κυκλική οικονομία και στην απορρόφηση ποσοτήτων ανακυκλωμένων υλικών που παράγει η ελληνική βιομηχανία. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες άνω των 50 μικρών είναι ελεύθερες πάσης μορφής τελών στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών».

Στον ΣΒΠΕ υποστηρίζουν πως «παρά ταύτα, το Υπουργείο προωθεί αβασάνιστα σχέδιο νόμου με φοροεισπρακτική προσέγγιση που θα επιβαρύνει για μία ακόμη φορά τον καταναλωτή και θα αποτελέσει ένα δεύτερο ισχυρό πλήγμα στην ελληνική βιομηχανία πλαστικών, μετά το νόμο 4496/2017, ο οποίος επέβαλε στον κλάδο μια βίαια και εξαιρετικά κοστοβόρο προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Ο ΣΒΠΕ επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα είναι, ένας κλάδος, ο οποίος προσφέρει πολλαπλά έσοδα στο κράτος, χιλιάδες θέσεις εργασίας και αναπτυξιακή προοπτική, να απειλείται πλέον με όρους βιωσιμότητας κι ακόμα περισσότερο όταν η πολιτεία δεν ασκεί τους απαραίτητους ελέγχους για αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος της εγχώριας παραγωγής, από εισαγόμενες σακούλες που κυκλοφορούν με παραπλανητικές σημάνσεις».

«Η λανθασμένη και επιπόλαιη προσέγγιση της επέκτασης του τέλους στο εν λόγω νομοσχέδιο, αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας προς την οποία στρέφονται όλες οι χώρες παγκοσμίως και δεν λαμβάνεται υπόψιν ούτε η διεθνής εμπειρία, ούτε τα στοιχεία κατανάλωσης των δύο ετών εφαρμογής του μέτρου φορολόγησης της λεπτής πλαστικής σακούλας», υποστηρίζουν στον σύνδεσμο. «Σύμφωνα με αυτά, οι στόχοι της ευρωπαϊκής οδηγίας για το 2025 έχουν ήδη επιτευχθεί στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, το 2019 σημειώθηκε μείωση κατά 98,6% της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς στα σούπερ μάρκετ σε σχέση με το 2017».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ