today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ντ. Tραμπ: Για την κατάρρευση της Wall Street φταίει η διαμάχη Ρωσίας – Σ.Αραβίας και τα fake news

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέδωσε την αιφνίδια πτώση του αμερικανικού χρηματιστηρίου στη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας για τις αγορές πετρελαίου, αλλά και στα Fake News, εν μέσω μιας ολισθαίνουσας ζήτησης που υπάρχει για αργό πετρέλαιο εξαιτίας του κορωνοϊού.

«Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αντιμάχονται για την τιμή και την ροή του πετρελαίου. Αυτό και τα Fake News είναι οι λόγοι της πτώσης στις αγορές» έγραψε ο Τραμπ στο twitter, θεωρώντας παράλληλα ότι η έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πετρελαιοπαραγωγών χωρών και η βουτιά που σημείωσαν οι μετοχές και η τιμή του πετρελαίου μπορεί να είναι επωφελής για τους Αμερικανούς. «Είναι καλό για τον καταναλωτή, η τιμή της βενζίνης πέφτει!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αναφερόμενος στα «Fake News», ο Τραμπ, αναφέρεται στην ουσία στην κάλυψη που γίνεται σε σχέση με τον κορωνοϊό. Σε tweet του, στο οποίο αναφέρεται στις επιπτώσεις του κορωνοϊό, συγκρίνοντας τον αριθμό των Αμερικανών που πέθαναν από τον κορωνοϊό σε σχέση με τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών που έχουν πεθάνει από την εποχική γρίπη, έγραψε: «Τίποτα δεν σταματάει, η ζωή και η οικονομία προχωρούν. Σκεφτείτε το».
Η ταχύτητα με την οποία διαδίδεται ο κορωνοϊός COVID-19 σε όλο τον κόσμο και με τους θανάτους που προκαλεί έχει πλήξει τις διεθνείς αγορές.

Κατά την διάρκεια της θητείας του ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα επιχειρήσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, έχει αναφερθεί συχνά στην αύξηση της τιμής των μετοχών και στους υψηλούς χρηματιστηριακούς δείκτες, θεωρώντας τους ένδειξη υγείας της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, σήμερα ανεστάλη για λίγο η διαπραγμάτευση των αμερικανικών μετοχών αμέσως μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης –για να αποκατασταθεί και πάλι λίγο αργότερα– όταν ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε βουτιά 7%, με τις αγορές να βρίσκονται σε πανικό λόγω της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου και των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Την ώρα που έγινε η διακοπή των συναλλαγών, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average είχε ήδη σημειώσει πτώση 7,29% και ο Nasdaq είχε καταγράψει απώλειες 6,86%. Η βουτιά κατά 7% του S&P 500 προκάλεσε αυτόματη διακοπή των συναλλαγών για 15 λεπτά.

Με την επανέναρξη των συναλλαγών, στις 15:49 ώρα Ελλάδας, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 7,29% στις 23.979,79 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε βουτιά 7,10% στις 7.966,94 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 5,55% στις 2.807,43 μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ