today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Άνοδος 13,5% των εξαγωγών τον Ιανουάριο

Θετικά ξεκίνησε η νέα χρονιά για τις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες συνέχισαν την ανοδική πορεία που διέγραψαν την περασμένη χρονιά, στην οποία πέτυχαν νέο ιστορικό ρεκόρ. Η δυναμική που έχουν αποκτήσει τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό διατηρήθηκε και τον Ιανουάριο του 2020, στοιχείο ενθαρρυντικό για την πορεία στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Στα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι και η μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 9,8%, παρά την αύξηση των εισαγωγών. Από την άλλη πλευρά, πηγή έντονου προβληματισμού και ανησυχίας αποτελεί το εύρος των επιπτώσεων του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία και τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν στην προσπάθεια ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, κα. Χριστίνα Σακελλαρίδη με αφορμή τα παραπάνω δήλωσε τα εξής:

«Για ακόμη μια φορά οι ελληνικές εξαγωγές απέδειξαν πως αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας καταλυτικά στην αύξηση του ΑΕΠ και στην τόνωση της απασχόλησης. Ωστόσο, έντονο προβληματισμό δημιουργεί η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στις διεθνείς αγορές -και ειδικότερα στην Ιταλία, η οποία αποτελεί το νούμερο ένα εξαγωγικό προορισμό των ελληνικών προϊόντων- καθώς επίσης οι ανησυχίες που εκφράζονται για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Οι Έλληνες εξαγωγείς παρακολουθούν με ψυχραιμία τις εξελίξεις και βρίσκονται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, εάν χρειαστεί θα πρέπει η Πολιτεία να συμπεριλάβει και τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις στα μέτρα στήριξης που ορθά δρομολογεί για όσες εταιρείες αυτή τη στιγμή πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού».

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Ιανουάριο του 2020 σημειώνουν άνοδο κατά 337,4 εκατ. ευρώ ή κατά 13,5% και διαμορφώθηκαν στα 2,84 δισ. ευρώ από 2,51 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Αντίστοιχα, ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή καθώς ενισχύθηκαν κατά 10,5% ή κατά 188,4 εκατ. ευρώ και έφθασαν στα 1,99 δισ. ευρώ από 1,80 δισ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν όμως και οι εισαγωγές τον Ιανουάριο του 2020 καθώς αυξήθηκαν κατά 129,6 δισ. ευρώ ή κατά 2,8% και ανήλθαν σε 4,75 δισ. ευρώ έναντι 4,62 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2019. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αγαθών ανήλθαν στα 3,44 δισ. ευρώ από 3,27 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 172,8 εκατ. ευρώ ή κατά 5,3%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 κατά 207,8 εκατ. ευρώ, ή κατά -9,8%, στα -1,91 δισ. ευρώ από -2,11 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα -1,45 δισ. ευρώ από – 1,46 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 15,6 εκατ. ευρώ, ή κατά -1,1%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ