today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Ευχαριστίες Ιερωνύμου προς ΠτΔ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου τελέσθηκε το πρωί η Συνοδική Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ συλλειτούργησαν οι συνοδικοί αρχιερείς.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο συνοδικός μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην Σύνοδο που συγκροτήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας, το 787, την οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία μνημονεύει και τιμά ως έβδομη Οικουμενική, μίλησε για το παρόν και για τα προβλήματα της εποχής.

Ακολούθησε η λιτάνευση των εικόνων εντός του ναού σε ανάμνηση της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων.

Το παρών έδωσαν μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, πρέσβεις Ορθόδοξων κρατών, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γεύμα ΠτΔ-Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου

Ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την παράθεση γεύματος προς τιμήν του ιδίου, αλλά και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με την ευκαιρία εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας και πρόεδρος της ΔΙΣ, στην προσφώνησή του προς τον ΠτΔ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο γεύμα «με το οποίο εκφράζεται ο άρρηκτος σύνδεσμος της ιστορικής ενότητας και της φιλαλληλίας μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμών του ευσεβούς ημών έθνους, ήτοι της Πολιτείας και της Εκκλησίας».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «το εορτολογικό και ιστορικό περιεχόμενο της Κυριακής της Ορθοδοξίας δεν αφορά μόνο εις το παρελθόν, αφού ό,τι κυρίως ονομάζουμε ιστορικό γεγονός βρίσκεται εις θετική ή αρνητική σχέση επιδράσεως προς το παρόν. Τρόπον τινά το παρελθόν ενσωματώνεται διαρκώς μέσα εις το παρόν και εις το μέλλον. Ως εκ τούτου, κάθε έθνος -και ιδιαιτέρως το ημέτερον-, οφείλει να ιχνεύει το ιστορικό του παρελθόν κατά τοιούτον τρόπον, ώστε δι’ αυτής της αναζητήσεως να επαναλαμβάνει μόνο τα μεγάλα και θαυμαστά, ουχί δε τα ανωφελή και επιζήμια».

Επιπρόσθετα, επισήμανε πως «όσον αφορά δε εις την Εκκλησία, κατανοεί τα ιστορικά σωτηριώδη γεγονότα της περί ημάς Οικονομίας του Θεού Λόγου, ήτοι την Ενανθρώπηση, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού, όχι μόνο ως συμβάντα του απώτερου παρελθόντος, αλλά ως λυτρωτικά γεγονότα τα οποία εκτείνονται εις το παρόν και εις το μέλλον, εις την αιωνιότητα».

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη συγκίνησή του που η σημερινή συνεστίαση συμπίπτει με την ολοκλήρωση της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας και τόνισε πως «αναγνωρίζουμε τη συνετή στάση σας έναντι ποικίλων κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων, τα οποία, κατά τη διάρκεια της ευδοκίμου θητείας σας, αντιμετωπίσατε λίαν επιτυχώς. Παρομοίως ευχαριστούμε και συγχαίρουμε για τη σθεναρά και όσον ένεστιν εκ μέρους Σας υποστήριξη των δικαίων της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας και την προάσπιση των εθνικών θεμάτων της πατρίδος ημών.

Εγείροντες το ποτήριον τούτο, ευχόμεθα ολοψύχως εις την εξοχότητά σας όπως ο Δοτήρ παντός αγαθού παρέχη υμίν υγείαν ακλόνητον, δύναμιν εξ ύψους και πάσαν άλλην δωρημάτων τελείων δαψίλειαν.

Εις ανάμνησιν δε αγαθήν της παρούσης ημέρας δεχθείτε παρακαλούμεν την ιεράν εμβληματικήν της Εκκλησίας της Ελλάδος εικόνα του Αγίου Αποστόλου Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας ημών, κηρύττοντας εις τους Αθηναίους από του Αρείου Πάγου των Αρχαίων Αθηνών, τον αποκαλυφθέντα ημίν ”’Αγνωστον Θεόν” εν τω προσώπω Ιησού Χριστού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ