today-is-a-good-day
13 C
Athens

Η αποκωδικοποίηση των δημοσκοπήσεων και τα κρυμμένα μηνύματα του μεταναστευτικού

Τη μεγάλη απήχηση της κυβέρνησης  στην κοινωνία, μετά από οκτώ  μήνες διακυβέρνησης  και με το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα, το προσφυγικό στο «κόκκινο», επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Σκαι. Η διαφορά της ΝΔ  με το ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει «καρφωμένη» στις 14 μονάδες.

Του Κώστα Πασίση

Πέρα από το προαναφερόμενο «καθαρό» προβάδισμα η εν λόγω μέτρηση κρύβει «μυστικά» με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, που  η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να αποκωδικοποιεί, γιατί τα «καραβάνια» των μεταναστών, που έχουν «στρατοπεδεύσει» στα βόρεια σύνορα, δείχνουν να επηρεάζουν και το ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Στο Μαξίμου υπάρχει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Pulse, επειδή η μέχρι χθες «αχίλλειος πτέρνα» της κυβέρνησης, έγινε πολιτικό πλεονέκτημα.

Το 76% των ερωτώμενων κρίνει θετικά τα μέτρα και τις ενέργειες της Κυβέρνησης για τη φύλαξη και κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο.

Κερδισμένος από τη διαχείριση του όλου θέματος βγήκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που παραμένει καταλληλότερος Πρωθυπουργός με  45% έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό είναι το πρώτο, αυτονόητο και συνάμα το πιο εύκολο πολιτικό συμπέρασμα.

Το δεύτερο και εξίσου αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και πολλές παλινωδίες «έπιασε» το σφυγμό της κοινωνίας και αναγκαστικά σύρθηκε πίσω από τη κυβερνητική γραμμή, αδειάζοντας το μισό κόμμα του, που παραμένει πιστό στις γνωστές αριστερές ιδεοληψίες του.

Τα κρυμμένα μυστικά του μεταναστευτικού και της Pulse

Η έλευση των χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο, με …κάθε καρυδιάς καρύδι, μέσα στις τάξεις τους, άλλαξε άρδην και τα δρώμενα στο  ελληνικό πολιτικό σκηνικό, που προσαρμόστηκε στις εξελίξεις.

H κυβέρνηση, σκλήρυνε την πολιτική της, σφραγίζοντας τα σύνορα και αλλάζοντας τη ρητορική της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του στον Εβρο επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται για προσφυγικό πρόβλημα, αλλά για απόπειρα της Τουρκίας να προωθήσει τη γεωπολιτική της ατζέντα».

Λίγο νωρίτερα ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε για «ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Και οι δυο αυτές αναφορές κεκαλυμμένα περιέχουν το …«σπέρμα» μια ιδιότυπης ψυχροπολεμικής ή ακόμη και εμπόλεμης κατάστασης με την Τουρκία.  Η χθεσινή ρίψη δακρυγόνων από πλευράς τούρκων αστυνομικών, εντός του ελληνικού εδάφους, επιβεβαιώνει την έκρυθμη κατάσταση.

Ταυτόχρονα,  η κυβέρνηση εμφανίστηκε σοβαρή, αποτελεσματική και έτοιμη να υπερασπιστεί με επάρκεια  τα συμφέροντα τόσο της χώρας όσο και των τοπικών κοινωνιών.

Το όλο σκηνικό δημιούργησε ένα κλίμα εθνικής σύμπνοιας και ανάτασης, που «καρπώθηκε» σε μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση, όπως γίνεται συνήθως όταν προκύπτει μια εθνική κρίση.

Σε αυτή τη φάση, η ΝΔ ανέτρεψε τα …προγνωστικά και από αουτσάιντερ στο μεταναστευτικό, έγινε φαβορί, γεγονός που κατέγραψε η προαναφερθείσα έρευνα.

Σύμφωνα με την Pulse, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 39% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25%. Τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, ενώ η Ελληνική Λύση περνά στην τέταρτη θέση με 5,5%(!)  περνώντας το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 5%. Το ΜέΡΑ 25 μένει εκτός Βουλής με 2,5%.

Στην προκειμένη περίπτωση η είδηση είναι η άνοδος του κόμματος Βελόπουλου που έχει κάνει σημαία του, τις πατριωτικές κορώνες και  το λαϊκισμό, που κουβαλούν  εκ …γενετής οι μικροί πολιτικοι σχηματισμοί  στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, ήταν από τους πρώτους που πρότεινε στην κυβέρνηση τη λύση για τα ερημονήσια, όσον αφορά τους μετανάστες.

Ο παλαιός μαθητής του Γ. Καρατζαφέρη, ξεπέρασε το …δάσκαλο του και με ένα ανέξοδο, αλλά αρεστό αφήγημα, «σκαρφάλωσε» στη δημοσκόπηση.

Ο «συναγερμός» σήμανε καθώς στο δημοσκοπικό «τσίμπημα» της Ελληνικής Λύσης, πολλοί αναλυτές είδαν ότι πίσω από τη ρητορική του Κ.Βελόπουλου, ελλοχεύει και ο μεγάλος κίνδυνος αναβίωσης των ακροδεξιών αντιλήψεων που στην Ελλάδα κατέρρευσαν, με τον εξοβελισμό της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ