today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Εκατοντάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες μαζί με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες για το κλίμα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της οργάνωσης “Youth for Climate”, παρουσία της Σουηδέζας ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η Τούνμπεργκ έφθασε στο σημείο απ’ που θα ξεκίναγε η διαδήλωση χωρίς να κάνει δηλώσεις και στάθηκε στην κορυφή της πορείας κρατώντας το διάσημο πανό της με το σύνθημα: “Skolstrejk för klimatet” (σχολική απεργία για το κλίμα).

Φορώντας μωβ ανοράκ και λευκό σκουφάκι κι αψηφώντας τη βροχή που έπεφτε, σύντομα προσέλκυσε την προσοχή των φωτογράφων αλλά και πλήθους περίεργων.

«Είμαστε θερμότεροι, θερμότεροι, θερμότεροι από το κλίμα!» φώναζαν ρυθμικά οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν πολλοί νεαροί Βέλγοι και μέλη οργανώσεων όπως η Greenpeace ή η WWF, αλλά και συνταξιούχοι.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας της ΕΕ, κρατώντας σημαίες των κρατών μελών της Ένωσης και πλακάτ με μηνύματα όπως: «Αυτή είναι τώρα η τελευταία ελπίδα», «Όχι φύση, όχι μέλλον».

Η κινητοποίηση οργανώθηκε δύο ημέρες μετά την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός σχεδίου «νόμου για το κλίμα», με το οποίο η ΕΕ δεσμεύεται για ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050, ένα στόχο που επέκρινε η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Για τους διοργανωτές της διαδήλωσης, οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ «δεν επαρκούν για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να δώσει μάχη για το μέλλον μας», επισημαίνουν.

Καθώς επισκέφθηκε αυτήν την εβδομάδα τις Βρυξέλλες, η Γκρέτα Τούνμπεργκ συναντήθηκε με Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ