today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Νέα Ζηλανδία: Συνελήφθη 19χρονος για απειλές εναντίον τεμένους

Η νεοζηλανδική αστυνομία συνέλαβε 19χρονο στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί μετά τις απειλές που διατυπώθηκαν εναντίον του ενός από τα δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς που δέχθηκαν επίθεση πριν από έναν χρόνο από Αυστραλό οπαδό της θεωρίας περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής.

Η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της χώρας ετοιμάζεται να τιμήσει στα μέσα του Μαρτίου τη μνήμη των 51 θυμάτων του μακελειού. Η αστυνομία αυξάνει τις περιπολίες της γύρω από τους δύο χώρους λατρείας.

Οι απειλές εναντίον του τεμένους Αλ Νουρ αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Μέσα ενημέρωσης αναδημοσίευσαν την ανάρτηση, που αποτελείται από τη φωτογραφία ενός άνδρα με κουκούλα, μια απειλητική λεζάντα κι ένα emoji που αναπαριστά πιστόλι.

«Οι εικόνες αυτού του είδους δεν έχουν θέση στη Νέα Ζηλανδία. Είναι αποκρουστικές και δεν θα γίνουν ανεκτές», τόνισε σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας ο Τζον Πράις, ανώτερος αξιωματικός στο Καντέρμπουρι, την περιφέρεια όπου υπάγεται διοικητικά η Κράιστσερτς.

Ο ύποπτος — η ταυτότητά του δεν αποκαλύφθηκε — συνελήφθη σε επιχείρηση της αστυνομίας.

Οι αρχές έκαναν γνωστό ότι η παρουσία της αστυνομίας θα είναι πολύ πιο ορατή γύρω από το τέμενος Αλ Νουρ και αυτό του Λίνγουντ ως τη 15η Μαρτίου, την επέτειο του μακελειού.

Ο Πράις ευχαρίστησε τους πολίτες που ενημέρωσαν τις αρχές για την απειλητική ανάρτηση και προέτρεψε τους χρήστες του Διαδικτύου να μην τη μοιράζονται.

Δεν είναι γνωστές λεπτομέρειες για την τελετή που θα οργανωθεί στην πρώτη επέτειο της σφαγής. Ο δράστης της, ο Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ, ο οποίος αναμετέδιδε απευθείας μέσω Διαδικτύου βίντεο της επίθεσης, αναμένεται να αρχίσει να δικάζεται από τη 2α Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ