today-is-a-good-day
23.3 C
Athens

Ν.Μηταράκης: Πολύ οργανωμένη η απάντηση της ελληνικής Πολιτείας και στον Έβρο και στα νησιά

Την οργανωμένη απάντηση της ελληνικής Πολιτείας σε όσα διαδραματίζονται στον Έβρο και στα νησιά ανέδειξε ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Μιλάμε για μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στα ανατολικά σύνορα, αλλά και για μια πολύ οργανωμένη απάντηση της ελληνικής Πολιτείας και στον Έβρο και στα νησιά. Είμαστε σε πλήρη επιφυλακή και έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσουμε αυτή την προκλητική ενέργεια που βιώνουμε στα ελληνικά σύνορα», τόνισε ο υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας ότι το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα απέτρεψαν πάρα πολλές περιπτώσεις διέλευσης μεταναστών διά της θαλάσσιας οδού.

«Αυτή τη στιγμή η γραμμή ανάσχεσης στον Έβρο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αντιλαμβάνεστε όμως ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια πίεση, και ήδη βλέπουμε δηλώσεις από την τουρκική πλευρά, μετακινήσεις προς τα παράλια για να προσπαθήσουν να περάσουν δια της θαλάσσιας οδού» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο της πολιτικής περιορισμού των ροών: «Πρώτον, η φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων. Δεύτερον, η πολιτική διαχωρισμού όσων έχουν προσφυγικό προφίλ, καθώς και επιστροφών όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Τρίτον, τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα που λειτουργούν αποτρεπτικά, εμφυσούν το αίσθημα ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες και εξασφαλίζουν την εύκολη ταυτοποίηση των αιτούντων στο εσωτερικό τους».

Αναφερόμενος δε ειδικότερα στα κλειστά κέντρα τόνισε: «Οι ανοιχτές δομές είναι επικίνδυνες. Δεν είμαστε σε μια φυσιολογική περίοδο από πλευράς ροών. Χρειαζόμαστε τα κλειστά κέντρα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κλειστά κέντρα συγκεκριμένου μεγέθους και όχι τεράστια, όπως ψευδώς διακινείται. Η ολοκλήρωσή τους θα συνδυαστεί με το κλείσιμο των ανοιχτών δομών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ