Κοροναϊός: Οι ΗΠΑ αποφάσισαν αναβολή επ’ αόριστον της συνόδου κορυφής με τον ASEAN

105
ΑΠΕ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αναβληθεί επ’ αόριστον η σύνοδος κορυφής με τον Σύνδεσμο Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η οποία προγραμματιζόταν να διεξαχθεί τον Μάρτιο στο Λας Βέγκας, εξαιτίας των ανησυχιών που έχουν σχέση με την επιδημία του νέου κοροναϊού, δήλωσε χθες Παρασκευή αμερικανός αξιωματούχος.

«Καθώς η διεθνής κοινότητα εργάζεται για να καταπολεμήσει τον νέο κοροναϊό, οι ΗΠΑ, σε συνεννόηση με τους εταίρους τους στον ASEAN, έλαβαν τη δύσκολη απόφαση να αναβάλλουν τη σύνοδο με τους ηγέτες του ASEAN», είπε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον «αδημονεί» να βρεθεί η ευκαιρία για «μια σύνοδο στο μέλλον».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς έλαμψαν διά της απουσίας τους στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ASEAN τον Νοέμβριο στην Μπανγκόκ.

Οι ηγέτες πολλών από τις δέκα χώρες-μέλη του επρόκειτο να συναντηθούν με τον Τραμπ τη 14η Μαρτίου. Χθες, ερωτηθείς για αυτή την «ειδική σύνοδο», ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσε ότι ανέμενε να γίνει, παρά το ότι η επιδημία της ασθένειας COVID-19 πλήττει ειδικά ασιατικές χώρες.