today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν ότι χρειάζεται συντονισμός

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία και δήλωσαν «ανήσυχοι για την κλιμάκωση των εντάσεων» μετά τον θάνατο τουλάχιστον 33 τούρκων στρατιωτών στην βορειοδυτική Συρία.

Οι δύο ηγέτες «συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Συρία», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο αναφέροντας ότι είναι «σοβαρά ανήσυχοι για την κλιμάκωση των εντάσεων στο Ιντλίμπ».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη «βελτίωσης της αποτελεσματικότητας» των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών, καθώς και «λήψης επιπλέον μέτρων» για την εξομάλυνση της κατάστασης.

«Συμφωνήθηκε να ενισχυθούν οι διυπουργικές διαβουλεύσεις για το θέμα και να εξετασθεί η δυνατότητα της πραγματοποίησης συνάντησης κορυφής σύντομα», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην Τουρκία, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι θέλει την αποφυγή της επανάληψης «τέτοιων τραγωδιών» και ότι η Μόσχα «κάνει τα πάντα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των τούρκων στρατιωτών » που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και κάνουμε τα πάντα ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των τούρκων στρατιωτών που εγγυώνται το καθεστώς αποκλιμάκωσης στην ζώνη του Ιντλίμπ», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Μόσχα.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι «σε απάντηση των συστηματικών παραβιάσεων του καθεστώτος της εκεχειρίας στην ζώνη, ο συριακός στρατός έχει το πλήρες δικαίωμα να απαντήσει». «Δεν μπορούμε να τους το απαγορεύσουμε».

Οι βαριές απώλειες της Αγκυρας χθες έρχονται έπειτα από εβδομάδες αυξανόμενης έντασης στο Ιντλίμπ ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, που έχουν συγκρουσθεί επανειλημμένως από τις αρχές του μήνα.

Μετά τον θάνατο 33 τούρκων στρατιωτών, η Ρωσία, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, κατηγόρησε σήμερα τις δυνάμεις της Αγκυρας ότι συγκαταλέγονται στις «ένοπλες μονάδες των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί ανεβάζουν σε τουλάχιστον 53 τον αριθμό των τούρκων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Ιντλίμπ κατά την διάρκεια του Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ