today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Οι τραπεζίτες παίρνουν τα μέτρα τους λόγω κορονοϊού

Ακούγεται σαν συμβουλή για την αποτροπή συμφωνιών στη Wall Street: Μην ταξιδεύετε. Μη γνωρίζετε πελάτες. Μην δίνετε ούτε το χέρι σας. Αυτές είναι όμως οι οδηγίες, που κυκλοφορούν στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς εξαπλώνεται ο κορονoϊός, σύμφωνα με το Bloomberg. Σε όλο και περισσότερες ηπείρους, οι τραπεζικοί και οι επαγγελματίες των επενδύσεων προετοιμάζονται για την πιθανότητα σύντομα να εργάζονται από το σπίτι. Συνέδρια ακυρώνονται ή γίνονται online. Οι δε πωλήσεις νέων τίτλων παραπαίουν.

Στο παρασκήνιο, οι τραπεζίτες ξεσκονίζουν διάφορα σχέδια για να κρατήσουν τις “κρίσιμες λειτουργίες” σε περίπτωση πανδημίας. Κάποια από αυτά αναφέρονται σε ζητήματα, όπως το πόσο μακριά μπορούν να μετακινηθούν οι traders από τα desks ή το πόσοι μπορούν να δουλεύουν από μακριά. Τα καταστήματα των τραπεζών ενδέχεται να μπορούν να κρατήσουν τα ταμεία τους ανοιχτά, χάρη στα αλεξίσφαιρα τζάμια, που υπάρχουν για να σταματούν τις ληστείες.
“Πέρασα τις τελευταίες δύο μέρες μπροστά σε πελάτες και πήρα 10 διαφορετικές απόψεις για το τι θα συμβεί στο μέλλον με τον ιό”, λέει στο Bloomberg ο Ted Swimmer, επικεφαλής του τμήματος κεφαλαιαγορών στην Citizens Bank. “Απλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει σενάριο για τέτοιες καταστάσεις”, καταλήγει ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ