today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ξ.Κοντιάδης: Μεταφορά στην αυτοδιοίκηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων αρμοδιοτήτων

Τη «σαφή οδηγία» του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, η οποία, όπως υπογράμμισε, έχει εκφραστεί και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,  για μεταφορά στην αυτοδιοίκηση, όσο το δυνατόν περισσοτέρων αρμοδιοτήτων, με παράλληλη μεταφορά όλων των απαραίτητων πόρων και του αναγκαίου προσωπικού, μετέφερε στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στην οποία παρέστη, ο καθηγητής Ξενοφώντας Κοντιάδης, πρόεδρος της Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για την Προετοιμασία του Νόμου για τη Μεταρρύθμιση και την Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους.

Ενημερώνοντας τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο κ. Κοντιάδης, χαρακτήρισε «παράθυρο ευκαιρίας» για την αυτοδιοίκηση, να προχωρήσει η πολυεπίπεδη κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει το σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο  σήμερα, είπε, «είναι ίσως το πιο συγκεντρωτικό στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντιάδη, στόχος είναι η Επιτροπή να ολοκληρώσει σύντομα το έργο της και το σχετικό νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, το ερχόμενο καλοκαίρι. Όπως ανάφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντιάδης, θα δοθεί «μεγάλη ώθηση στην αυτοδιοίκηση με νέες αρμοδιότητες, αλλά θα προβλέπονται και οι όροι και οι διαδικασίες που θα εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι», αναφέροντας τα πεδία της κοινωνικής πολιτικής (πρωτοβάθμιας υγείας κά), του πολιτισμού, του περιβάλλοντος και της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Από την πλευρά τους, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ υπογράμμισαν την αναγκαιότητα να προχωρήσει η Διοικητική Μεταρρύθμιση με ενδυνάμωση του ρόλου των δήμων στις όποιες αρμοδιότητες παραχωρηθούν, να διασφαλίζονται απαρέγκλιτα οι αναγκαίοι πόροι και το προσωπικό για την εφαρμογή τους, να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία,  να αναληφθεί από τους Δήμους η πρωτοβάθμια υγεία κά. Επίσης, διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις για την πολιτική βούληση της κυβέρνησης σχετικά με το εύρος της μεταρρύθμισης. Στο πλαίσιο αυτό της διαβούλευσης, η ΚΕΔΕ  θα οριστικοποιήσει τις θέσεις της στο έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιήσει στις 16 και 17 Μαρτίου, στην Αθήνα, τις οποίες θα αποστείλει στη συνέχεια στην Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ