today-is-a-good-day
19 C
Athens

Τροπολογίες του ΜέΡΑ25 για το συνταξιοδοτικό

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜέΡΑ25 κατέθεσε 2 τροπολογίες για την αποκατάσταση των συντάξεων των ομογενών που υπέστησαν «βάρβαρες μνημονιακές περικοπές».

Πρώτον όσον αφορά την εθνική σύνταξη και την 40ετία που προβλέπει το νομοσχέδιο του κ. Βρούτση που ψηφίζεται σήμερα και δεύτερον όσον αφορά τις συντάξεις ανασφάλιστων υπερηλίκων που ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πλήρη σύνταξη στην 35ετία. Όπως αναφέρει το ΜέΡΑ25, και οι δύο αυτές προβλέψεις παραβλέπουν το γεγονός ότι η μεγάλη μερίδα των ομογενών που προέρχονται είτε από την Βόρεια Ήπειρο, είτε από τον Πόντο εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη χώρα μετά το 1990 και το άνοιγμα των συνόρων και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, αλλά και άλλες κατηγορίες ομογενών μένουν επίσης εντελώς «ξεκρέμαστες».

«Πρόκειται για περικοπές που έγιναν καθ’ ολοκληρίαν από το 2ο μνημόνιο και την ανάλγητη κυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά-Βενιζέλου που με υπουργό τότε πάλι τον κ. Βρούτση έκοψαν ολοκληρωτικά τις συντάξεις αυτές αφήνοντας υπερήλικες 80 και 90 χρονών χωρίς κανένα απολύτως βοήθημα. Στη συνέχεια ήρθε η κυβέρνηση του α’ εξαμήνου του 2015 που αποκατέστησε πλήρως την αδικία με τον νόμο Στρατούλη, όμως μετά την συνθηκολόγηση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψε τον Σεπτέμβρη του 2015 αναγκάστηκε εξευτελιστικά να ανανομοθετήσει αυτά που είχε νομοθετήσει το α’ εξάμηνο και ως εκ τούτου η αδικία επανήλθε. Έπειτα ο νόμος Κατρούγκαλου θεράπευσε εν μέρει μόνο την αδικία, δίνοντας στους ανθρώπους αυτούς ένα βοήθημα που στις περισσότερες περιπτώσεις ανερχόταν γύρω στα 150 ευρώ μηνιαίως»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ