today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Το πολιτικό μπραντ ντε φερ και η άνετη επικράτηση του Κ.Μητσοτάκη

Το μπραντ-ντε-φερ μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε ξεκάθαρο νικητή. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Του Κώστα Πασίση

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε «τζάμπα μάγκας», καθώς από την ασφάλεια της… ανέξοδης αντιπολίτευσης, έκανε για πολλοστή φορά φθηνό …συνδικαλισμό, προς δημιουργία εντυπώσεων, μιλώντας για «κότσια» και ειδικά δικαστήρια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος του, διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια των προώρων εκλογών, τονίζοντας ότι αυτές θα γίνουν το 2023

«Πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας και η εφαρμογή του θα πείσει ακόμη περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε την ευθύνη να κυβερνήσουμε τη χώρα ξανά. Και αυτό θα γίνει στο τέλος της τετραετίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και έβαλε τέλος στη σεναριολογια …πικάροντας τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να περιμένει πολύ μέχρι να ηττηθεί ξανά».

Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίσθηκε ως πραγματικός πολιτικός μάγκας, υπό την έννοια, ότι έχει την ικανότητα να ξεσκεπάζει τις …πονηριές των αντιπάλων του, καθώς ο ίδιος είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία, αν και γνωρίζει ότι είναι φυσιολογικό η κυβέρνηση του, μετα από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να έχει υποστεί φθορές.

Το λόγο αυτής της τολμηρής πολιτικής σκέψης του, τον έχει εξηγήσει προσωπικά πολλές φορές στο παρελθόν, λέγοντας ότι δεν αποφασίζει με βάση το πολιτικό κόστος.
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε σχεδιάζει εκλογές.
Πρώτον γιατί δεν παίζει στα …ζάρια το μεγαλύτερο στοίχημα της τετραετίας του που είναι η μείωση των υπέρογκων πλεονασμάτων.

Ένα, διακύβευμα που δείχνει να κερδίζει, καθώς το θέμα υπάρχει πλέον στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ευνοϊκά για την Ελλάδα.

Δεύτερον, έχει επενδύσει πολλά στο χτίσιμο ενός αξιόπιστου πολιτικού προφίλ, για να φέρει επενδύσεις στη χώρα.

Τρίτον, δεν είναι πολιτικός παλαιάς κοπής, οπερ σημαίνει δεν αποφασίζει με γνώμονα το κομματικό συμφέρον και την …αποστρατεία των πολιτικών αντιπάλων του.

Τέταρτον, οι εκλογές είναι παρακινδυνευμένο στοίχημα, με έναν Ερντογαν, να παραμονεύει από απέναντι.

Και Πέμπτον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι …Τσίπρας.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας μπροστά στο δικό του κομματικό ακροατήριο έδωσε ένα απίστευτο ρεσιτάλ λαϊκισμού και ψεύτικης παλικαροσύνης.
Η επιτομή αυτής, ήταν η ατάκα του, όταν προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν έχει τα “κότσια”, όπως ανέφερε , να τον φέρει ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για τη σκευωρία της Novartis, αλλιώς να σταματήσει να βιάζει τους θεσμούς.

Ο Τσίπρας προέβη σε αυτή την …βαρύγδουπη αναφορά, εκ του ασφαλούς, επειδή γνωρίζει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εκτός κι αν υπάρχει ενοχή, οπότε σηκώνει από τώρα πολιτική …σκόνη, για αντιπερισπασμό, ώστε να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του, μήπως και προλάβει τα χειρότερα…

Ο Πρωθυπουργός πάντως σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ δεν ήλθε με ρεβανσιστικές διαθέσεις και ότι σκοπός του δεν είναι να μετατρέψει τη Βουλή σε ένα απέραντο Δικαστήριο.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρει ότι ο Πρωθυπουργός δεν μηχανεύεται την πολιτική αποστρατεία του, μέσω εκλογών, γνωρίζοντας ότι τα σενάρια για τις κάλπες εκπορεύονται από την Κουμουνδούρου, που τρέμει τις εκλογές και όχι από το Μαξίμου.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, τεχνηέντως, έστησε αυτό το «σόου» και μίλησε με αυτή τη γλώσσα. Στόχος του ήταν να εντυπωσιάσει το κομματικό ακροατήριο του, που βρίσκεται ένα βήμα πριν την πολιτική …σηψαιμία, λόγω του αδυσώπητου πολέμου των εσωκομματικών φατριών, με αφορμή τον μετασχηματισμό του κόμματος του σε σοσιαλδημοκρατικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ