today-is-a-good-day
18.3 C
Athens

Το μεταναστευτικό και η επίδειξη πυγμής του Κ.Μητσοτάκη

Την ώρα που ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τις πύλες της …κολάσεως και να στείλει στην Ελλάδα και την Ευρώπη ορδές μεταναστών, λόγω της εμπλοκής της Συρίας στο πόλεμο, οι τοπικοί προύχοντες στα νησιά, στήνουν σκηνικό σύγκρουσης με την κυβέρνηση, αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τα μέτρα της για κατασκευή ελεγχόμενων κλειστών κέντρων υποδοχής μεταναστών.

Του Κώστα Πασίση

Με αφορμή τα επεισόδια σε Λέσβο και Χίο και το στήσιμο οδοφραγμάτων στους χώρους κατασκευής των κλειστών δομών, κύκλοι του Μαξίμου χαρακτηρίζουν ως «ύποπτη τη στάση τους στα γεγονότα», με δεδομένο ότι τις τελευταίες ημέρες διέκοψαν κάθε επαφή και επικοινωνία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Παράλληλα μιλούν για «λαϊκισμό» των τοπικών αρχόντων, που φοβούνται το πολιτικό κόστος, συντασσόμενοι με λογικές τοπικισμού, που έχουν αρχίσει να κυριαρχούν στη νησιωτική Ελλάδα.

Στο κάδρο των ευθυνών, σε περίοπτη θέση για την εξέγερση έχει τοποθετηθεί και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ο οποίος εμφανίζεται να βλέπει με …συμπάθεια τις εξεγέρσεις των κατοίκων.
Ωστόσο στη ΝΔ ακούγονται και πολλές φωνές που εμπλέκουν τον Περιφερειάρχη να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις.

Η υφέρπουσα φημολογία για τον πρώην πρύτανη του ΕΜΠ εδράζεται στο γεγονός ότι ο Κώστας Μουτζούρης ορίστηκε πρόεδρος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής τον Φεβρουάριο του 2018 όταν έλυνε και έδενε ακόμη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το μεταναστευτικό ήταν το βασικό θέμα συζήτησης και στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Και απ ότι προέκυψε η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από την υλοποίηση του προεκλογικού της προγράμματος για τη διαχείριση των ροών.

«Δεν υπάρχει άλλη οδός, πέραν του κυβερνητικού σχεδίου για κλειστές δομές, τόνισε ο κ. Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι . «Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για τις κλειστές δομές στα πέντε νησιά».

Όπως επισημαίνεται, η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην υλοποίηση του σχεδίου των κλειστών κέντρων φύλαξης. Και ειδικότερα στην προσπάθεια της να πείσει την Ευρώπη ότι έχει ένα αξιόπιστο σχέδιο διαχείρισης του μεγάλου αυτού προβλήματος.
Απώτερος στόχος είναι στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, όπου η προεδρία θα περάσει στα χέρια της Γερμανίας, να αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική.

Επιπλέον στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους βρίσκονται στην Τουρκία και σχεδιάζουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι κάτοικοι των νησιών έχουν ξεσηκωθεί επειδή ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς για τη χρησιμότητα αυτών κλειστών κέντρων.
Επι παραδείγματι τονίζεται ότι τα νέα κέντρα θα έχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας γεγονός που αφενός θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες όσων φιλοξενούνται και αφετέρου θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία των νησιών. Ενώ, θα είναι μακριά από τις πόλεις και τις πυκνοκατοικημένες περιοχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ