Λιβύη: Δεν μπορούμε να επιβάλουμε τον τερματισμό του πετρελαϊκού αποκλεισμού

ΑΠΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της ανατολικής Λιβύης δήλωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του, η οποία ασκεί εξουσία παράλληλα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, δεν μπορεί να εξαναγκάσει τις φυλές της ανατολής να άρουν τον πετρελαϊκό αποκλεισμό, για τον οποίο δήλωσε πως ήταν μια «λαϊκή απόφαση».

«Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ισχύ μας για να άρουμε τον αποκλεισμό», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Αμπντουλχάντι Λαχουίτζ, υπαινισσόμενος ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης χρησιμοποιούσε τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει τους χιλιάδες μισθοφόρους που ο Λαχουίτζ λέει πως έχουν φθάσει από τη Συρία για να την βοήθήσουν.

Ο ίδιος επανέλαβε επίσης πως η πλευρά του, υπό την ηγεσία του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, δεν θα συμμετάσχει στις πολιτικές συνομιλίες που πρόκειται να αρχίσουν σήμερα στη Γενεύη, λέγοντας πως δεν υπάρχει συμφωνία με την αποστολή του ΟΗΕ αναφορικά με τη σύνθεση της αντιπροσωπείας.

«Η συμμετοχή έχει προς το παρόν ανασταλεί», δήλωσε.

Ο ΟΗΕ σχεδίαζε να συνεδριάσουν μαζί σήμερα βουλευτές και από τις δύο πλευρές της λιβυκής σύγκρουσης για τον τερματισμό των μαχών που διεξάγονται για την κατάληψη της Τρίπολης, στο πλαίσιο ενός διαλόγου για στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.

Ενδεικτικό της εχθρότητας μεταξύ των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι ο Λαχουίτζ μίλησε αρκετές φορές εναντίον του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ-Σάρατζ, ο οποίος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε αποκαλέσει τον Χάφταρ «εγκληματία πολέμου» στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στη Γενεύη.

«Ο εγκληματίας πολέμου είναι αυτός που δέχεται μισθοφόρους να σκοτώνουν ανθρώπους και δέχεται πιλότους που σκοτώνουν αμάχους», δήλωσε ο Λαχουίτζ για τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρωθυπουργό της Λιβύης.